Какъв ще е ефектът от масовото спиране на влакове?

61283
Какъв ще е ефектът от масовото спиране на влакове?
Снимка: БГНЕС

Ефектът на пеперудата се получава, когато бъде спрян дори само един влак. От понеделник, 12 януари, спират 38 влака, а още десет са с променен маршрут, пише БГНЕС.

Нито един от влаковете не е експрес, пътуващ от столицата до морето, например. Всички те свързват хората от малки населени места с градове, където те намират работа и училище. Сега тези хора трябва да търсят изходи, да спасяват положението, да правят компромиси.

Истината е, че жп транспортът е социална функция на държавата, той е най-евтиният и у нас с него пътуват хора, които нямат друг избор - обичайната публика са ученици, студенти и пенсионери. Във Великобритания, например, чиновници от горната средна класа всеки ден пътуват с влак до офисите си. Тук е различно. Спирането на влакове в райони, в които и без това икономиката е в най-дълбока криза, означава единствено още по-голямо задълбочаване.

Защо всъщност се спират влакове?

Официалната причина, посочена от БДЖ, гласи, че по този начин ще бъде осигурена възможност за намаляване на недостига от редуцирането с 40 млн. лв. на годишната субсидия от страна на държавата към националния железопътен превозвач за разходите при осъществяването на обществената превозна услуга. Само че бюджетът на БДЖ за 2015 година е същият, какъвто е бил и за 2014 година - 210 млн. лева. При досегашното разпределяне на средствата по пера - капитален трансфер в размер на 30 млн. лева и компенсиране на пътническите жп превози в размер на 180 млн. лева, превозвачът продължаваше да експлоатира над 600 пътнически влака, да осигурява регулярни ремонти на подвижния състав и да изплаща дълговете си, при това в размер много над предвидените в бюджета - 40 млн. лева.

Организаторите на Кампанията в подкрепа на железопътния транспорт цитират още данни - в рамките на 12-те месеца до провеждането на извънредните парламентарни избори през есента на 2014 г., на кредиторите са изплатени над 85 млн. лв., а общият размер на дълговете е намалял с над 110 млн. лв. благодарение на извършените плащания и замяната на собственост срещу дълг. Разделянето на перата в бюджета – 140 млн. лв. за компенсиране на "Пътнически превози", 40 млн. лв. за изплащане на стари задължения и 30 млн. лв. капиталов трансфер ще доведе до по- малко влакове, по- малко заети и по-малко изплатени дългове, твърдят те. От КНСБ също заявяват, че спирането на влаковете ще изхвърли на улицата към 1000 души персонал. Освен обявения от 12 януари списък, упорито се говори за още един, по-голям, включващ спирането на още 90 влака в близките месеци. Независимо какви причини се изтъкват, намаляването на пътническите жп превози противоречи на Европейския курс за развитие на сухопътния транспорт и на принципите за устойчиво развитие.

Спирането на влаковете от понеделник ще се усети най- чувствително в Габрово и Карлово. Влак 40208 се ползва ежедневно между Плачковци и Велико Търново от работещи хора, влак 40131 е крайно необходим за учащи и работещи от общините Полски Тръмбеш, Горна Оряховица, Велико Търново, Дряново и Трявна. Освен това влак 40131 замества в настоящия ГДВ влак 40103 по направленията от Централна Северна България към Пловдив, Стара Загора и Бургас. Влакове 40107 и 40108 са единствените, осъществяващи връзка привечер между населените места от двете страни на Средна Стара планина. С премахването на тези влакове се провалят връзките по направление от Горна Оряховица (и всички осъществяващи връзка в ГО) към Стара Загора, Карлово и Бургас и в обратното направление от София и Карлово (влак "Чайка"), от Пловдив, Стара Загора, Бургас и Сливен към Велико Търново, Габрово и Горна Оряховица. Освен това с влак 40108 се осигурява единствената възможна връзка за хората от Габровско и Търновско с нощните влакове, преминаващи през гара Горна Оряховица. Пътуването от София към Велико Търново и Габрово ще бъде възможно само до 13 часа – безумно ранен час за пътниците с ангажимент в столицата, предвид че пристигането там не е възможно преди 11:30. Влак 40201 осъществява връзка с двата БВЗР "Златни пясъци". С премахването му се пропъждат всички пътници, ползващи ги за връзка по направлението към Велико Търново, Дряново, Трявна и Габрово. Отменянето на почти всички пътнически влакове по 3-та главна линия в участъка София – Сливен обрича част от населените места в този участък на пълна липса на обществен транспорт.

В участъка София – Карлово няма да бъде възможно нормалното пътуване по работа или за училище, губи се удобната и много ползвана връзка от влак 30111 в гара Карлово с пътнически влак за Пловдив, липсва всякаква възможност за достъп до туристическите маршрути в Национален парк "Централен Балкан", освен започващите в Карлово и Калофер. Малките населени места между Карлово и Пирдоп остават само с по една директна връзка към София на ден. Пътуващите от Казанлък към селата в общините Казанлък и Павел баня ученици, работещи и пенсионери, ще трябва да търсят по-скъпите алтернативи. Подобна е и ситуацията с предлаганите за спиране влакове по 7-ма главна линия, обслужваща най-бедния регион в Европейския съюз – Северозападния.

Напук на всички европейски заклинания за равенство, невъзможността на БДЖ да се реформира по друг начин води единствено до още по-дълбоко неравенство на хората от провинцията спрямо големите градове. Ако сега се получи нов наплив на кандидат-столичани, причината може да се търси само на едно място - жп гарите. Откъдето няма да тръгват влакове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика