Калфин обвини опозицията и Патриотите в популизъм за пенсионната реформа

12189
Калфин обвини опозицията и Патриотите в популизъм за пенсионната реформа
Снимка: БГНЕС

Надявам се днешният протест на МВР и надзирателите да не разклати правителството. Голяма част от исканията им са приети, но няма как да им се смъкне възрастта за пенсиониране на 50 години. Искам засега тя да остане 52 години и 10 месеца и постепенно да стигне 55 години. Това заяви социалният министър Ивайло Калфин пред Нова телевизия по отношение на пенсионната реформа.

Според Калфин в Бюджетната комисия се било получило „странна симбиоза”, за да не се приеме пенсионната реформа. Да, обвинявам БСП, Атака, Патриотичния фронт и ДПС в популизъм. Всички са съгласни – и работодатели, и синдикати, че трябва да се направи нещо. Бюджетната комисия не е водеща, но се надявам в пленарна зала да не се повтаря картината, коментира Калфин.

Бюджетната комисия отхвърли пенсионната реформа на Калфин

Бюджетната комисия в парламента отхвърли пенсионната реформа, предложена от Министерски съвет. „За" промените в Кодекса за социал...

Социалният министър определи като „свободна интерпретация” публикация на „24 часа”, основана на анализ на НОИ, че с пенсионната реформа не се променя нищо. Документът на НОИ посочва, че формулата за пенсиите се променя – увеличават се с 40%, а отделно няма да има нужда от субсидия от 1,8 млрд. лева за пенсиите, както е сега. Ще „паднат” 1 млрд. лева, които могат да се използват за друга, заяви Калфин.

Надявам се пенсионната реформа да не се превърне в политическа конюнктура, но явно на едни хора им харесва да държат в бедност сънародниците си, подчерта Калфин. Той е категоричен, че неговият вариант създава дългосрочно благо.

По отношение на думите на Бойко Борисов, че ДПС спасило правителството с гласуването за плоския данък, Калфин отговори, че няма как АБВ да се радва на такова гласуване. Ако имаше съгласие в коалицията, нямаше да има нужда от подкрепа от ДПС. Социалният министър предупреди и, че президентът може да изпадне в конфузно положение, защото ГЕРБ и ДПС не позволяват промяна на закона и да се свали прага на валидност. В България при сегашните параметри референдумите не работят, подчерта Калфин.

Игнатиево и Гърмен

Първа стъпка към законодателната мантия за пенсионната реформа

Депутатите приеха на първо четене проекта на Министерството на труда и социалната политика за промени в пенсионната система. Това стана...

За повечето от социалните помощи се иска социалният работник да е посетил дома на искащия помощ. В Игнатиево не са много тези, които вземат помощи. Има трима души, вземащи детски помощи по 85 лева, значи са декларирали по-нисък доход, отколкото всъщност имат, посочи Калфин. Има и човек с проблем с очите, вземащ по 20 лева.

От 4300 души в Игнатиево, 9 души вземат помощи за безработица, което е нисък процент, поясни социалният министър.

Работа на НАП е да търси сравнение между доходите и това, което се прави. В Игнатиево това ще се направи, защото медиите осветиха случая. Например ако погледнем повечето от къщите около София, ще се окаже, че са на фирми, на офшорки, което е ненормална работа, коментира Калфин.

Социалният министър обеща, че с новите законови промени ще има затягане по отношение на детските помощи. Като има три спирания за по месец, ще има спиране за една година, поясни Калфин. Но за образованието не е това единственото решение, добави той.

ДПС няма да подкрепи пенсионната реформа

Подготвяната пенсионна реформа ще стабилизира бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), но само до 2023-та година. След това ...

По отношение на Гърмен Калфин заяви, че навсякъде в България можело да излезе този проблем. Борбата с бедността е много важна и с години не се е обръщало внимание, каза министърът. Той поясни, че повечето роми в Гърмен също не живеели от социални помощи, нямало и как при нерегистрирани адресно хора. Не знам как може държавата да замести липсата на мотивация при един обезверен човек, който е пропуснал да се образова, но ние го правим – със социалните медиатори, с вписване в Бюрата по труда. Бързо действащо решение няма – когато работи икономиката и образователната система, тогава ще има прогрес, каза Калфин. Социалният министър добави и, че когато се отказва минимална работна заплата, за да се работи, явно има друг доход.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com