Казваме "не" на Русия за изграждането на АЕЦ "Белене"

4278
Казваме "не" на Русия за изграждането на АЕЦ "Белене"
Бяхме коректни, убеден е министър Дянков

Предстои България да каже „не” на Русия за изграждането на АЕЦ „Белене”, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в сутрешния блок на БНТ.

Понеже сме партньори с руската страна и с правителството, и с компаниите, които участват в проекта „Белене”, беше коректно и го направихме от коректност, да се отиде и да се каже в най-скоро време, че ние официално ще обявим, че този проект в „Белене” по този начин няма да се строи. Така че това по-скоро беше официално, до толкова, до колкото беше среща между министри. Но не официално от тази гледна точка им казахме, че в най-скоро време предстои такова решение. Преди месец аз, министър Трайков и хора от моя екип бяхме в Москва, срещнахме се с министър Шматко, срещнахме се с хора от „Росатом”, с финансовия министър, с няколко други министри и ясно им казахме, че това правителство, така че г-н Кириенко не съм чел точно какво е казал, но определено е информиран за това ни предстоящо решение. Защо се информира занапред? Защото ние искаме да останем партньори, не в „Белене”, но така се прави в бизнес, така се прави и в политиката – стигнали сме до това решение, просто и вие да го знаете предварително. Както между другото им казахме и за „Бургас-Александруполис” преди окончателно да се оттеглим. И имаше точно същия шум в руската преса кой, какво казал. Но ние се оттеглихме, вървим по същия път и тук”, поясни Дянков.

"Росатом" призова България да определи решението си за АЕЦ "Белене"

До сега руската страна не е получила отговор от правителството на България дали републиката има намерение да продължи строителството на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com