КФН проверява медии и отделни лица за разпространяването на "банкови" слухове

23297
КФН проверява медии и отделни лица за разпространяването на "банкови" слухове
Снимка: БГНЕС

Според Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти на физически лица, които са разпространявали неверни слухове и заблуждаващи новини за финансовата система, може да им бъде наложена глоба от 20 000 до 50 000 лв. За юридически лица санкцията е от 50 000 до 100 000 лв. Това припомниха от Комисията по финансов надзор (КФН). Институцията заяви, че вече извършва проверки на лица и медии, разпространяващи слухове за банковата система.

"Проверките се извършват срещу множество лица и медии, които са правили изявления и коментари по отношение на публичните дружества – "Първа инвестиционна банка" АД, "Корпоративна търговска банка" АД и "Булгартабак холдинг" АД през последните няколко седмици пред различни медии. В момента се установява кръга на всички лица, чиито изказвания могат да бъдат квалифицирани като подвеждащи и създаващи невярна или подвеждаща представа за финансовото състояние на дружества, търгувани на "Българска фондова борса – София" АД", казват от Комисията.

Бюджетната комисия одобри Цоневия лицензионен режим за фирмите за бързи кредити

Депутатите от бюджетната комисия приеха на първо четене законопроекта на Йордан Цонев за лицензите на фирмите за бързи кредити. Идеята ...

"КФН ще бъде безкомпромисна спрямо лица и медии, чиито изказвания и публикации са неверни и почиват на слухове и дестабилизират финансовата система. В случай на установяване на данни за извършени престъпления срещу финансовата система, ще бъде сезирана Прокуратурата на Република България. След приключване на проверките и съответните административно-процесуални действия КФН ще уведоми обществеността", завършва съобщението на институцията.

Припомняме, че днес пред много клонове на Първа инвестиционна банка в страната се извиха опашки от хора, искащи да изтеглят депозитите си, след като от вчера в публичното пространство вървят слухове за недобро финансово състояние на трезова. Управителят на БНБ Иван Искров обаче заяви, че банковата система в страната е стабилна.

 

 

КФН: Разпространяването на слухове за публичните дружества е пазарна манипулация

Във връзка с твърдения и коментари, разпространени от и чрез медии, по отношение на публичните дружества „Корпоративна търговска ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика