Китай е третият най-голям пазар за износ на български стоки извън ЕС

1530
Китай е третият най-голям пазар за износ на български стоки извън ЕС
Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

Китай е третият най-голям пазар за износ на български стоки извън Европейския съюз през 2022 г. и в топ 10 на търговските ни партньори в света. Това каза министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на среща от формата „закуска с инвеститори“ с представители на китайския бизнес у нас. Той допълни, че стокообменът между двете държави отбелязва устойчив ръст и през миналата година достига 4,2 млрд. щ.д.

Проверяват компаниите за бързи кредити в цялата страна

"Виждаме значителен интерес от китайски компании, които искат да инвестират в България, с цел по-лесен износ на стоки в рамките на Европейския съюз“, подчерта министър Стоянов. Той допълни, че държавните индустриални зони в страната предлагат изградена инфраструктура и отлични възможности за позициониране на производствени и развойни центрове. „Готови сме да окажем пълна институционална и експертна подкрепа на компании, които имат интерес да разработват своите проекти в България“, коментира Стоянов.

ЕС с предупреждение към Западните Балкани да не се увличат по китайските инвестиции

Европейският съюз има намерение да активизира диалога с държавите от Западните Балкани, за да обясни предимствата от финансирането чрез...

По време на срещата беше обсъдено, че България има значителен потенциал за разширяване на своя износ към Китай на продукти, с които нашата страна е традиционно позната в Азия. „България е известна като страната на розите, киселото мляко и виното, но всъщност ние имаме много повече какво да предложим на китайския пазар. От друга страна българската държава се стреми да привлича повече китайски инвестиции в сектори, като високотехнологично индустриално производство и услуги, информационни и телекомуникационни технологии, автомобилостроене, селско стопанство, туризъм“, каза още министър Стоянов.

По време на разговорите бяха обсъдени въпроси, свързани със сътрудничеството между български и китайски фирми в областта на електронната търговия, мерките за подкрепа на компании, които искат да инвестират във възобновяема енергия, мерки за насърчаване на мултимодалния транспорт с Европа и др. Представителите на китайските фирми изразиха своята благодарност към българските институции за подкрепата, която получават при преодоляването и решаването на различни въпроси, свързани с техния бизнес в страната.

В срещата участваха представители на над 15 китайски компании, инвестиращи в различни сектори в България: информационни и комуникационни технологии, електрически транспорт, атомна енергетика, възобновяеми енергийни източници, хранително-вкусова промишленост, туризъм и др. Закуската се организира със съдействието на Посолството на Китайската народна република в Република България. Участие в разговорите взеха Н. Пр. Дон Сяодзюн, посланик на Китайската народна република в България и Владимир Зиновиев, съветник в Министерството на икономиката и индустрията.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика