Кои са най-популярните марки според българските интернет потребители?

25857
Кои са най-популярните марки според българските интернет потребители?
Снимка: Thinkstock

Samsung, Adidas, Nokia, Sony, LG, Coca-Cola, Nivea и Nike са марките, които присъстват най-силно в съзнанието на българския интернет потребител според проучване на Gemius. Те са най-често споменаваните марки с добра цена, с добро качество и такива, които се срещат най-често в интернет.

Интернет проучването е проведено онлайн сред 1670 български интернет потребители на възраст 20-59 години на два етапа-предварително и същинско изследване. Данните са събрани по метода CAWI (компютърно-асистирано уеб интервю), при който Gemius визуализира покани за участие в изследването на случаен принцип под формата на поп-ъп прозорци в избрани медии. След това данните биват претеглени по пол, възраст и честота на използване на интернет спрямо резултатите от омнибусно изследване, с което се гарантира тяхната представителност.

САЩ подкопава доверието в интернет, заяви Зукърбърг

Основателят и президент на Фейсбук Марк Зукърбърг предупреди, че правителството на САЩ подкопава доверието в интернет и не прави достат...

Въпреки че българските марки не се срещат често сред водещите, някои все пак заемат добри позиции. Така например крем “Здраве” е в топ 3 на водещите марки козметични продукти. Като безспорен лидер в същата категория се откроява Nivea. В банковия сектор най-добри резултати показва банка ДСК, следвана от УниКредит Булбанк.

Водещите автомобилни марки са Mercedes-Benz и BMW. Samsung, Nokia и Sony са най-добре познати сред българските интернет потребители марки, произвеждащи IT продукти. Като водеща марка в категорията на телекомуникационните компании респондентите определят Vivacom, следвана от Mtel и Globul. Лидер сред фармацевтичните компании е Bayer, а челната позиция в категорията на аудио-визуалната и електронна техника си поделят Sony и Samsung.

Качеството, надеждността и цената са най-важните характеристики, които една марка трябва да притежава, за да заема водеща позиция, смятат българските интернет потребители. Като марка с най-добра цена те открояват Samsung (13%). Веднага след нея се нареждат Adidas (с 11% от споменаванията) и Nike (със 7%). Adidas (14%) и  Samsung (13%) са на първите две места по възприятия за качество. На трета позиция е Sony с 12 на сто.

Най-често срещаните марки в интернет са Samsung (17%) и Adidas (14%), следвани от Nike със 7%. Собствен сайт и възможност за онлайн покупка са двете най-често споменавани твърдения, когато става дума за доказателства, че една марка присъства в интернет пространството.

Фейсбук планира да иползва дронове и да направи интерент наистина „глобален“

Според анонимни източници от Фейсбук планират стъпка да направят достъпа до интернет от всяко кътче на Земята възможен. Социалната мре...

Онлайн присъствието повлиява позицията на марките сред водещите, като това е най-силно при  фармацевтичните компании и IT продуктите, разкриват още данните на Gemius. В малко по-малка степен същото се отнася и за телекомуникационните компании, както и за марките от категорията на аудио-визуалната и електронна техника.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика