Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

24 април 2024, 13:44 часа • 759 прочитания

Парламентарната комисия по туризъм прие на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България (ЗЧРБ), внесен от Маноил Манев и Теменужка Петкова от ПГ ГЕРБ-СДС, с който се цели оптимизиране на процеса по наемане на граждани на трети страни на сезонна работа.

Още: Ресторантьорите искат да плащат в брой на чуждите си работници

Служебният министър на туризма Евтим Милошев, който присъства на заседанието на комисията, посочи, че решаването на проблема със сезонните работници от трети страни е въпрос, който вълнува работодателските организации в туризма, които изпитват проблеми при попълването на дефицита на работна ръка. Приемането на този законопроект би било знак за това как народното представителство подкрепя работата на работодателите в този сложен момент, каза Милошев и допълни, че би било безспорен успех, ако тези нормативни промени бъдат приети в оставащите два дни работа на този парламент.

Какви са промените? 

Основните промени се отнасят до процедурата по предоставяне на възможност за дългосрочна и краткосрочната сезонна заетост. Законопроектът цели да се създаде правна възможност чужденец, който пребивава на територията на България и притежава разрешение за пребиваване, различно от единното разрешение за пребиваване и работа, висококвалифицирана заетост и вътрешнокорпоративен трансфер, да кандидатства за пребиваване, без да е необходимо да напуска територията на страната, се посочва в мотивите към проекта на нормативен акт.

Законопроектът цели прецизиране на релевантните разпоредби от ЗЧРБ по отношение на здравното осигуряване на сезонните работници с разрешено право на продължително пребиваване след получаването на документа за пребиваване; възможност за удължаване срока на пребиваване на чужденци, извършващи сезонна работа.

Законопроектът бе приет на първо четене и от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на извънредно заседание вчера. 

Криза за сезонни работници по морето

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес