Квесторите на КТБ недоумяват относно обвиненията за преправяне на договори

12950
Квесторите на КТБ недоумяват относно обвиненията за преправяне на договори
Снимка: БГНЕС

Квесторите в Корпоративна търговска банка (КТБ) поискаха експертна оценка на действията си, за да докажат законността им.

Вчера по време на заседанието на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов ги обвини, че са преправяли договори с преференциални лихви и са освобождавали обезпечения в банката, за да могат да вземат по 100 хиляди евро като редови вложители. Това е ставало в последния момент преди да бъдат сменени от временни синдици, заяви Борисов.

Хампарцумян вижда еврозоната като спасение от друга КТБ

Зависи каква методика се използва от този, който смята. Но може ли човек да живее само от депозити - да легнем и да чакаме едни пари от...

Квесторите Станислав Лютов и Елена Костадинчев завявиха, че са спазвали точно указанията на БНБ и на Фонда за гарантиране на влоговете, предаде БНР.

В позицията си квесторите на Корпоративна търговска банка са категорични, че изплащането на гарантираните депозити от банката е ставало  "изключително и само в рамките на законовите предписания и в изпълнение на указанията на надзорните ни институции". Именно заради това те определят като "невъзможни" самоволните действия от тяхна страна и изразяват „крайно недоумение от необоснованите обвинения".

Квесторите са категорични, че въпросът с обезпеченията е подробно разгледан в заключителния доклад, предоставен на БНБ и на временната анкетна комисията в парламента. В деня на встъпването в длъжност на синдиците на КТБ този доклад е връчен на финансовия министър, на заместник-главния прокурор, на главния секретар на МВР, на председателя на Фонда за гарантиране на влоговете, както и на самите на синдици.     

"От това, което знам от службите - и очаквам в следващите седмици развитие, са освобождавани имущества, но разбира се всичко това трябва да се документира, то е факт. В последните дни на квесторите са освободени огромни имущества, в последния работен ден на квесторите. Така че се надявам тук прокуратурата да си довърши заедно с ДАНС и МВР това, което правят", е казал Бойко Борисов пред министрите вчера.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика