Михайлова чака размразяването на парите по „Околна среда”

14626
Михайлова чака размразяването на парите по „Околна среда”
Снимка: БГНЕС

Проверката на договорите по ОП „Околна среда” завърши. Ако колегите от ЕК са удовлетворени, плащанията по програмата ще бъдат възстановени. Това заяви екоминистърът Искра Михайлова в парламента днес, предаде БГНЕС. Още преди време тя заяви, че парите "ще потекат" отново до края на март.

Представили сме всички резултати в дирекцията "Одит на средствата от ЕС". Очакваме в края на тази седмица или в началото на следващата да дойдат експерти от тази дирекция и да направят проверка на извадка на това, което ние сме проверили, за да се изпрати информация към Европейската комисия, коментира Михайлова.

Михайлова отново се похвали с плащанията по ОПОС

През изминалата година Оперативна програма „Околна среда” (ОПОС) бе в ядрото на един от най-големите скандали, когато се ок...

Това са всички проекти, за които имахме писмо – за периода 2010 – 2013 г., по които има сключени договори по обществени поръчки. Всички тези обществени поръчки и отделните договори бяха проверени, над 230 договора, и са търсени грешките, заради които беше спряно плащането – смесване на критерии, удължаване на срокове, съкращаване на срокове, неравностойна конкуренция и изискване за принадлежност към организации.

Официалното внасяне, договаряне и подписване на оперативните програми се случва в период три месеца след като е подписано споразумението на страната-член с ЕК, обясни министър Михайлова. Всички предварителни консултации по оперативните програми преди това са неофициални и предварителни, добави тя.

Целият екип на министерството работи по оперативната програма. Тя вече два пъти е била разглеждана от ЕК. Имаме неофициални коментари от всички дирекции. На 21 февруари имахме неофициална среща по споразумението и готвим пореден вариант за неофициални консултации, така че момента, в който споразумението е подписано, ние да внесем готова оперативна програма, посочи Михайлова.

Скандалът със средствата за "Околна среда" бе един от най-големите през изминалата година.

Изплатени са близо 49% от бюджета на ОП "Околна среда"

Средствата от бюджета на ОП „Околна среда”, които са изплатени до момента, се равняват на 48,82%. Това съобщи министърът...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика