Михайлова умножи корекциите за "Околна среда" по четири

31996
Михайлова умножи корекциите за "Околна среда" по четири
Снимка: БГНЕС

"Предложените финансови корекции по ОП "Околна среда" са 38 млн. лв. и те са на базата на вече изплатени разходи". Това заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, предаде БГНЕС.

Става въпрос за договори, сключени и изпълнявани в периода 2010 - 2013 година, като включената бройка е 239 договора. При изпълняваните договори влизат такива, които са сключени преди 2010 - 2013 година, но точна статистика колко са те няма.

По думите на Михайлова общо за целия програмен период (2007 - 2013), до завършването на договорите финансовите корекции да достигнат максимум до 180 млн. лева. Корекциите засягат 87 общини. "Когато става дума за големи проекти, размерът на финансовите корекции може да е голям", каза Михайлова.

При сключване на договори за обществени поръчки групите с нарушения са пет на брой. Сред тях са неравното третиране на участниците при обществените поръчки, съкращаване на срока за провеждането им, както и незаконосъобразен срок за получаване на офертите, припомни министърът.

Михайлова чака размразяването на парите по „Околна среда”

Проверката на договорите по ОП „Околна среда” завърши. Ако колегите от ЕК са удовлетворени, плащанията по програмата ще бъд...

„Това е проверка на място на изпълнение на проектите от ЕК. Ще бъдат проверявани не само инфраструктурни проекти. Бенефициентите да осигурят качествено и своевременно изпълнение на проектите, за да нямаме след месеци изненади, за да нямаме изненади от одита на изпълнението. Одитът на изпълнението е по-сериозният одит. Тук се разширява кръгът от лицата, които да са обект на бъдещи финансови санкции. Този одит предстои”, обясни вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

"Одитните доклади продължават да валят и много се надявам всички политици в България да разберат, че ЕК не опъва чадър над никого", подчерта Златанова и допълни, че "сметката идва и сега правителството на Пламен Орешарски трябва да я плати", но ще я платим всички ние.

"За чиято и сметка да са тези корекции, ние заедно ще ги платим и то двойно", заяви Златанова и допълни, че освен финансови корекции се очакват и глоби за неизпълнение на екологично законодателство, като причината затова са нарушения при обществените поръчки по ОП "Околна среда".

Ясно е, че сред засегнатите общини са Габрово и Костинброд, но те са само два от многото примери. До момента никой от МОСВ не е дал точен списък. При Габрово става въпрос за изпълнение на проекти за над 150 млн. лева и корекция от 11 млн. лева, а за сравнение годишният бюджет на общината е 30 млн. лева. При Костинброд изпълняваните европейски проекти са за 24 млн. лева при годишен бюджет от 10 млн. лева. Корекции има и при Столична община. Засегнати общини вече се заканиха да съдят държавата.

От понеделник, 28 април, Михайлова излиза в отпуск, тъй като е номер пет в листата на ДПС за евроизборите и ще участва в предизборната кампания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика