Министерството на електронното управление ще дигитализира над 15 000 регистъра

1127
Министерството на електронното управление ще дигитализира над 15 000 регистъра
Снимка: ДАЕУ

Министерството на електронното управление ще изготви Национална пътна карта за дигитална трансформация на България до 2030 г. Това съобщи министърът Александър Йоловски пред журналисти в сградата на ведомството.

"Изключително важно е всички да бъдат наясно какво трябва да бъде направено до 2030 г. и този път резултатите да бъдат в съответствие с европейските цели в тази област", каза Йоловски.

България се нарежда 48-мо място в света по дигитална конкурентоспособност

"Трябва да ограничим и премахнем използването на хартията във вътрешноадминистративните работни процеси – това е една от предпоставките да бъде постигнато електронното управление, заяви министърът. По думите му трябва да бъде помислено за премахването и на синия мокър печат, а след него и хартията. Трябва да се премахнат удостоверенията, които гражданите предоставят от една администрация на друга „в ролята си на куриери“, посочи министърът.

"Когато направим и това, идва естествената следваща стъпка – да трансформираме целия модел на административното обслужване в България и на вътрешноадминистративните процеси, така че да премахнем паразитните услуги“, коментира Йоловски. За да се получи това, трябва да бъдат електронизирани всички хартиени регистри. Към настоящия момент има може би над 15 000 регистъра на тетрадка, Excel или Word, каза той.

Всички приоритети на министерството ще могат да бъдат видени в програмата на правителството, която скоро ще бъде налична, каза Йоловски. Той представи двамата си заместници – Михаил Стойнов и Валентин Мундров.

Повишаването на прозрачността в работата на Националния системен интегратор ще бъде една от ключовите мерки в работата през следващите 18 месеца, каза министърът. Той съобщи, че е разпоредил на "Информационно обслужване" да публикуват на тяхната интернет страница отговори на журналистически и други въпроси, включително по Закона за достъп до обществена информация. В раздел новини тези отговори са публикувани, добави министърът и каза, че според него има безпрецедентна информация, която нито едно публично предприятие не е предоставяло досега.

Българската икономика изостава значително в дигитализацията

Успяхме да влезем в 16 икономически сектора, да работим с повече от 10 браншови организации и над 100 български предприятия, в които да...

Възможна е радикална промяна на процеса по издаване на „Синя карта“, заяви министърът. В няколко последователни анализа Агенцията по заетостта е идентифицирала остри нужди на пазара на труда в България, обясни той. Според него няма проблем с това, че чужденци ще заемат работните места на български граждани. Проблемът е, че фирмите нямат достатъчно работници, за да увеличат своята дейност и да бъдат конкурентоспособни, каза Йоловски.

Николета Стоянова, ръководител на отдел „Бизнес анализи“ в "Информационно обслужване", представи разработка на платформа за издаване на разрешения за работа - "Синя карта", според която с оптимизация процесите ще отнемат в пъти по-малко време.

Ползите за бизнеса ще бъдат подаване на документи по електронен път, лесен и удобен начин за комуникация с администрациите, спестяване на време при разглеждане и получаване на резултат от процедурата в предвидените срокове.

По време на представянето бяха посочени и предложения за законодателни промени, като въвеждане на нормативни промени за изцяло безхартиен документооборот в хода на производството, изменения, допълнения и оптимизиране на образците за заявления и други.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика