Министър Вътев обясни къде са най-големите измами в земеделието

5060
Министър Вътев обясни къде са най-големите измами в земеделието
Снимка: БГНЕС

Всички преработени хранителни продукти са извадени от стоките с висок фискален риск, защото най-големите измами стават не с тях, а със суровините. Това заяви земеделският министър Кирил Вътев пред БНР.

Голяма част от хранителните продукти, включително плодовете и зеленчуците, се оказаха стоки с висок фискален риск и ще бъдат обект на специален контрол от данъчните. Много хора обаче, се питат защо колбасите не са сред тези стоки.

"Какво да направя - да си залича биографията? Аз нямам отношение към тази наредба. Фирмата, от която идвам аз, е под такъв фискален контрол от 2014 г. и той продължава и до ден днешен. Фирмата, от която идвам аз, е подложена на 14 одита ежегодно и в момента. Всеки, който има претенции, да си постави бизнеса под такъв контрол и тогава да ми говори как аз съм повлиян", каза Вътев, който бе собственик на голяма месопреработвателна фирма преди да стане министър.

Още: Кирил Вътев категоричен: Държавна земя няма да се продава

Защо едни стоки са в списъка, а други – не, е предмет на анализи на НАП, до които ние нямаме достъп и въздействие, категоричен бе Вътев. По думите му финансовият министър си взема решенията със своя екип. "Никой не може да му повлияе", подчерта той.

Стабилните сектори

България има два много стабилни сектора – свиневъдство и птицевъдство, обясни земеделският министър. Той обаче прогнозира, че скоро и птицевъдите може да поискат пари заради Украйна.

Процесите в земеделието са такива, че са 6 месеца, дори и за един мандат, много малко неща могат да се свършат, каза той. Според него най-важното е поставянето на напояването като водещ приоритет. "Предприехме реални действия. 24 проекта стартират", подчерта той и обясни, че тези проекти имат за цел не да направят напояване, а да намалят загубите. По думите му тези проекти ще приключат до 2025 г.

Още: Иисус Христос да дойде - не можем да го решим този проблем

"Аз искам още от тази пролет, от това лято водата да е безплатна и предоставянето на вода за напояване да бъде задължение на държавата. Ние към това се стремим, да преобърнем нормативната уредба", каза той. Но подчерта, че разрешителният режим за достъп до вода се управлява от МОСВ.

"Прекрасно се разбираме с МОСВ и аз искрено вярвам, че там няколко експерти, които са вътре от много години, ще си променят мисленето", посочи Вътев.

Когато влизахме в ЕС, трябваше да предоставим информация за добивите на различните суровини и на тази база ни се отпуснаха квоти, напомни земеделският министър и добави: "Ние тогава криехме, а после се оплакваме, че са ни ниски квотите. Голяма част от причините да сме на този хал се коренят в нашия андрешковски манталитет".

България има потенциал да изхранва 30 млн. души

Все пак не можем да гледаме на нещата само в бяло и черно, смята Вътев, като отбеляза, че в момента имаме изключително модерни стопанства и страхотни производители.

"За съжаление обаче, огромният потенциал на България все още не може да се разгърне. България има потенциал да изхранва над 30 милиона души население. А ние сме 6,5 млн. и внасяме почти всичко", посочи земеделският министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

АЕЦ "Козлодуй" започва работа с американското гориво, ето как ще се случи

Промяна и улеснение за обезщетенията за безработица

Решено: Алтернативният данък за гъбарите остава

Инфлацията в еврозоната: Стабилна и през април

eMAG: Преди Великден българите се грижат за домовете, градините и добрата си форма

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика