Moody's потвърди: Кредитният рейтинг на България e със стабилна перспектива

1969
Moody's потвърди: Кредитният рейтинг на България e със стабилна перспектива
Снимка: Thinkstock

Силната фискална позиция, устойчивата икономика и широкият дневен ред за реформи на България поддържат кредитния рейтинг на страната на равнище "Baa2" със стабилна прогноза.

Това се казва в годишен доклад на Мудис (Moody's), публикуван на сайта на международната рейтингова агенция.

Moody's повиши кредитния рейтинг на БЕХ

Водещата международна рейтингова агенция Moody‘s присъди индикативен кредитен рейтинг на “Български Енергиен Холдинг“...

"Кредитният рейтинг на България е поддържан от дълговите показатели, които са относително благоприятни спрямо други (страни с аналогичен рейтинг), и стабилизирането на външната й позиция", заяви Марко Дзанинели, помощник-вицепрезидент на Moody's и съавтор на изследването.

Фискалната позиция на България е силна благодарение на високата устойчивост на сегашното равнище на съотношението между дълговете на страната и нейния брутен вътрешен продукт и ангажимента на властите за постепенно консолидиране на фискалните показатели без да бъде навредено на икономическия растеж, се отбелязва в доклада на една от трите големи международни рейтингови агенции. Дава се прогноза, че фискалната консолидация ще продължи през тази и през следващата година.

Moody's очаква бюджетният дефицит на България да намалее до 1.3 процента от БВП през 2016 г. и до 0.9 процента през 2017 г. Съотношението дълг-БВП ще се повиши незначително през тази преди да се стабилизира през следващата година и да започне да намалява през 2018 г.

Moody's прогнозира леко забавяне на реалния икономически растеж на България до 2.8 процента през 2016 и 2017 г. от 3.6 процента през 2015 г. Почти стабилният или леко благоприятен, но по-малък от предишните прогнози, очакван икономически растеж на търговските партньори на страната от Европейския съюз вероятно ще й помогне да продължи да увеличава своя износ.

Темповете на нарастване на износа обаче вероятно ще бъдат по-ниски от тези на повишаването на вноса, предупреждава агенцията.

Мудис: Контрол над банките и замразяване на депозитите в Гърция са твърде вероятни

Агенцията "Мудис" заяви днес, че банковият сектор в Гърция се влошава толкова бързо, че е "твърде вероятно" налагането на контрол върху...

Българското правителство ускори своята програма за структурни реформи и постигна напредък в области като здравеопазването, правосъдието, банковото дело, енергетиката и образованието, отчита международната кредитна агенция. Според Moody's това успешно осъществяване на реформи сигнализира за връщане към политическата стабилност, която ще на свой ред ще подкрепи реалния ръст на БВП.

Агенцията очаква дългът на България да нарасне до своя пик от малко над 265 процента от БВП през 2016/2017 г. и да започне да намалява от 2018 г.

Стрес тестовете, проведени от Българската народна банка, показват силна капиталова позиция и устойчивост на шокове от хипотетични негативни макроикономически развития в банковата система, отбелязва Moody's цитирана от Mediapool.bg.

Агенцията очаква този резултат да възстанови доверието във финансовата система на България след фалита на Корпоративна търговска банка през 2014 г.

Докладът "Правителство на България - Baa2 стабилен, годишен кредитен анализ" вече е достъпен на сайта на Moody's (www.moodys.com).

Мудис: Рискът за излизане на Гърция от еврозоната расте

Политическата нестабилност и предсрочните парламентарни избори в Гърция са увеличили риска за излизане на страната от еврозоната. Оценк...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Ето каква цена на газа предложи "Булгаргаз" за май

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

АЕЦ "Козлодуй" започва работа с американското гориво, ето как ще се случи

Промяна и улеснение за обезщетенията за безработица

Решено: Алтернативният данък за гъбарите остава

Инфлацията в еврозоната: Стабилна и през април

eMAG: Преди Великден българите се грижат за домовете, градините и добрата си форма

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика