МВФ: Българската банкова система е стабилна

24501
МВФ: Българската банкова система е стабилна
Снимка: Getty Images/Guliver

Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че е готов да помогне на България, тъй като страната се стреми да предотврати пълна криза чрез изтеглянето на банковите влогове. Но световната финансова институция подчерта, че вече е определена помощ от ЕС, а и банковата система на стана има стабилна капиталова база.

"Българските власти в сътрудничество с Европейската комисия предприемат стъпки за стабилизиране на банковата система", заяви говорител на МВФ.

Радан Кънев: Борисов да не говори за банки и МВФ, да се доверим на БНБ

Лидерът на Реформаторския блок Радан Кънев се изказа доста негативно относно думите на Бойко Борисов след консултациите с БСП и ДПС, с ...

"Банковата система в България е добре капитализирана и ликвидна. Не се очаква разпространение (на българското банково сътресение) в останалата част от региона се очаква. МВФ е в готовност да окаже помощ на българските власти", уверява още институцията.

Днес бе съобщено, че Европейската комисия одобри схема за предоставяне на ликвидност на българските банки на стойност 3,3 млрд. лева. Механизмът ще предостави нужна и пропорционална ликвидност в контекста на външни за системата, небанкови обстоятелства, съобщиха от Европейската комисия тази сутрин.

Схемата е българска т.е. помощта ще се оказва от българската държава, а не от Европейския съюз. Одобрението се иска, за да няма проблем със законодателството за оказване на непозволена държавна помощ.

На 29 юни българските власти поискаха одобрение за схемата, която ще предостави кредитна линия на българския банков сектор на стойност 3,3 млрд. лева и представлява форма на държавна помощ. Целта е да се отговори на спекулативните атаки, случили се през миналата седмица. ЕК оцени предложението и прецени, че то е съвместимо с правилата на Единния пазар на ЕС.

Борисов призовава за МВФ, обвини Йовчев, че не проверявал опашките пред банките

Това, което говорих толкова време за държавата, се случва. Сега трябва да я спасяваме. Това каза лидерът на ГЕБР Бойко Борисов след кон...

Европейският комисар по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуния приветства тази мярка за стабилизиране на българската банкова система.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика