Неофициално: "Булгаргаз" се оправдава, че гърците попречили да вземе още слотове за втеченен газ

7184
Неофициално: "Булгаргаз" се оправдава, че гърците попречили да вземе още слотове за втеченен газ
Снимка: iStock

"Булгаргаз" е искал да участва в още по-сериозно наддаване за закупуване на слотове в гръцкия терминал за (разтоварване на) втечнен газ "Ревитуса", но гръцкият оператор е затворил прозореца за оферти и е приключил търга. Това казаха източници на Actualno.com от държавната компания.

Припомняме, че на 1-ви и 2-ри ноември имаше търгове за слотове на гръцкия газов терминал, но "Булгаргаз" не успя да закупи нито един от 18-те предложени на първия търг и се вреди за 2 слота чак на втория. Actualno.com изпрати официални писмени въпроси до "Булгаргаз" какво точно представлява времеви слот, тъй като от гръцка страна информацията гласи, че точно такива слотове са търгувани на 1 ноември, но до момента на публикуване на материала не разполагаме с отговори. На 2 ноември били търгувани годишни пакети. Въпросът е ако има разлика, каква е тя - дали се отнася до цената и евентуално условията за ползване.

Информацията защо "Булгаргаз" не успяха да вземат повече слотове е доста интересна на фона на съобщения в гръцка медия за подробностите от търговете. Според Energypress, платената сума за един слот, включително от "Булгаргаз", е между 3,5 и 4 млн. евро. Това обаче е информация в английската версия на гръцката медия - на гръцки език има далеч повече подробности. И именно на гръцки език пише, че платената от "Булгаргаз" цена е 3,5 пъти повече, отколкото са вървели слотовете през миналата година. Тоест, на дневен ред е въпросът как така гърците са затворили търг, при който тенденцията за наддаване е била възходяща и за гръцката страна са идвали повече пари?!

Отново според Energypress, цената на слотовете, търгувани на 1 ноември, е стигнала 2,5 млн. - 3 млн. евро. Това е около 2,5 пъти по-скъпо от миналата година. Именно в тези 18 слота успя "да се вреди" компанията MET, за която от ГЕРБ и специално Делян Добрев вдигнаха толкова шум. MET е купила 5 слота.

ОЩЕ: Делян Добрев посъветва Кирил Петков и Асен Василев да мислят за затвора, не подкрепи дело срещу "Газпром"

Трябва да се има предвид, че MET е търговска компания, участваща постоянно на търгове, докато за "Булгараз" това е изцяло нова територия.

По информация на Actualno.com, днешното посещение на българската делегация, в която са  министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов, министъра на енергетиката Росен Христов, изпълнителните директори на "Булгаргаз" Деница Златева и на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, както и министъра на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, всъщност е с основна задача да търси изход и възможност за повече слотове за "Булгаргаз", за да не трябва държавният доставчик да купува от вече резервирали търговци. Алексиев води българската делегация и по програма разговаря с гръцкия министър на инфраструктурата и транспорта Костас Караманлис, с гръцкия министър на околната среда и енергетиката Костас Скрекас, както и с гръцкия министър на развитието и инвестициите Андонис Георгиадис. Снощи, 3 ноември, имаше официална вечеря.

Официално, основните теми са ускореното развитие на проекта за интермодален транспортен коридор СКАБВР (Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе). Ще бъде обсъдено и енергийното сътрудничество, енергийната сигурност, диверсификацията и зеления преход.

Преди зимата: Европа има много газ, но това може да е измамно

Бързите покупки на втечнен природен газ по света и топлото време доведоха до неочакван от доста хора резултат - Европа има твърде много...

Малко след публикуването на този материал дойде и официално съобщение от Министерството на енергетиката - за посещение на българската делегация на Ревитуса. Ето какво гласи дословно то:

"Министрите на енергетиката и на икономиката и индустрията - Росен Христов и Никола Стоянов, посетиха гръцкия терминал за втечнен природен газ Ревитуса. Домакин на срещата бе изпълнителният директор на гръцкия оператор ДЕСФА Мария Рита Гали. В нея взеха участие и директорите на "Булгаргаз" Деница Златева и "Булгатрансгаз" Владимир Малинов. По време на обиколката на терминала бяха обсъдени възможностите за дългосрочно стратегическо сътрудничество. Сред основните коментирани теми бе и потенциалната възможност за увеличаване на техническия капацитет на интерконектора Гърция-България от 3 на 5 милиарда кубични метра годишно. Обсъдено бе и инсталирането на дпопълнителни компресорни мощности за увеличаване на налягането в системата на гръцкия газопреносен оператор, както и времевия период за реализацията, формата и участието при финансирането на тези дейности. Делегацията проследи и процеса по разтоварване на танкера с втечнен природен газ от Норвегия, предназначен за доставка през месец ноември по договора между гръцки доставчик и "Булгаргаз"

ОЩЕ: "Булгаргаз" стигна до слотове на "Ревитуса" за 2023 г., но достатъчни ли са?

СНИМКА: Министерство на енергетиката

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика