Незаконно строителство на АМ "Хемус", но и сигнал, че ще има опити да бъде узаконено

13191
Незаконно строителство на АМ "Хемус", но и сигнал, че ще има опити да бъде узаконено
Снимка: АПИ

Че има незаконно строителство е безспорно (бел. ред. – става въпрос за лот 4, пътен възел Плевен до пътен възел Летница, където имало изградени насипи и дори водостоци). Това заяви зам.-регионалният министър арх. Иван Шишков (с какъв казус нашумя неговото име, ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК) във връзка със скандала със строителството на АМ „Хемус” – ПОДРОБНОСТИ ТУК!

Към този момент узаконяване съгласно Закона за устройство на територията (ЗУТ) няма, категоричен беше Шишков. На въпрос колко струва, той коментира, че били дадени много пари авансово, но трябвало да се направи анализ на построеното и стойността му. Трябва ли обаче да се плаща нещо незаконно, попита той пред bTV.

На комисията Манолова: Раздадени са авансово милиони за идейни проекти по АМ "Хемус"

“Поставени сме в една особена ситуация, като ръководство, защото това са заварени договори за милиарди. Tова заяви председателят ...

Имаме извънредна ситуация – държавата констатира допуснати и платени незаконни строителства. Трябват извънредни мерки, най-вероятно със законови мерки – ще запазим построеното само ако е възможно юридически, коментира Шишков. От думите му стана ясно, че ще се търси начин вече построеното да остане, ако е годно за употреба.

Отново Шишков повтори, че държавата не знае кой е строил. Де юре „Автомагистрали” не са отворили строителна площадка, уточни той. Не очакваме от фирмите, които имат договори за доставка на материали, да си признаят, добави арх. Шишков.

Всички имоти в лотове 4, 5 и 6 не са отчуждени! Представете си – някой да строи във вашия имот без ваше знание, каза зам.-регионалният министър. АМ „Хемус” е планирана „на парче” до лот 3, за лотове 4, 5 и 6 има само подробни устройствени планове (ПУП), като имало вече напреднала процедура за отчуждаване на терени на лот 4 – можело да бъде завършена процедурата до няколко месеца, ако няма съдебни обжалвания. За лотове от 4 до 9 са давани аванси, каза Шишков, като добави, че „образно казано няма трасе”. В лот 7 трасето не можело да мине заради свлачище, а в лот 8 – през резерват, което не можело да стане, по думите на Шишков. Защо не е планирано изцяло трасето, попита той задочно бившият регионален и зам.-регионален министър от времето на ГЕРБ Николай Нанков.

Най-бавно върви строителството на лот 2, т.е. може лот 1 и лот 3 да са готови преди това. Строителството сега върви както и при предишното управление, увери Шишков.

Що се отнася до днешния протест на строителния бранш пред Народното събрание (той започна в 8:00 часа), арх. Шишков уточни, че не му е в ресора – занимавам се с планиране, каза той, но „почти е намерено решение”. По думите му, практиката по времето на Бойко Борисов било в края на всяка година Министерският съвет да взема решения за разплащане на дейности, които в началото на годината не били бюджетно планирани. Няма на практика пари в бюджета, които да са планирани, повтори той.

Архитект Влади Калинов не си е представял, че държавата може да бъде в ролята на нарушител

Аз никога не съм си представял, че държавата може да бъде в ролята на нарушител. Само в началото на процеса сме. Това заяви архитект Вл...

Отговори

Абсолютно не е вярно, че АМ „Хемус” не е планирана изцяло, каза Николай Нанков. И добави, че срокът да бъде завършена – 2024 година, е реален.

Подготвителните дейности на обект като „Хемус” съставляват 80% от работата, каза отново Нанков. За лотове от 4 до 9 бяхме на етап започване на строителство след завършване на процедурите – течеше подготовка. За 4, 5 и 6 лот има готови проекти за АМ „Хемус”, може да ги изискаме по Закона за достъп до обществени проекти, за 7, 8 и 9 лот имаме готови идейни проекти за трасе, с 3 варианта, твърди Нанков.

Що се отнася до участъка Велико Търново – Търговище, Нанков коментира, че за 1,5 – 2 години щели да бъдат приключени подготвителните процедури и да може да се строи. Сега обаче нямало как да стане, заради създаване на хаос специално в регионалното министерство, добави той. Търси се под вола теле, убеден е бившият зам.-регионален министър. Незаконно строителство по АМ „Хемус” по времето на ГЕРБ не е имало, подчерта Нанков.

Има един строител – „Автомагистрали” ЕАД. Щом има противоречие на мнения кой е строил, трябва да се докаже в съда, коментира Нанков. Той каза, че не може да констатира дали по времето на служебния кабинет имало незаконно строителство.

Борисов: Трифонов и Радев донесоха застой и хаос

Бойко Борисов отправи поредни критики към президента Румен Радев, министри от служебния кабинет и Слави Трифонов, предаде NOVA. Бившия...

Завършени са 4% от АМ „Хемус”, похарчени са вече 71% от парите за магистралата, каза преди време служебният регионален министър архитект Виолета Комитова. Под 55% от стойността на магистралата са дадени като аванси, обезпечени с банкови гаранции и застраховки. Струят едни внушения, че тези преди нас са работили незаконно, каза по адрес на служебното правителство Нанков. Ще довършим тези обекти, по законосъобразен начин, обеща бившият зам.-регионален министър с поглед към бъдещо управление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика