Няма анализ на турския договор за газ на България: Обяснение от бивш министър

1354
Няма анализ на турския договор за газ на България: Обяснение от бивш министър
Снимка: БГНЕС

Не е правен анализ на договора за доставка на газ с турската държавна компания "Боташ". Това заяви бившият служебен енергиен министър Росен Христов по време на заседанието на временната комисия по повод споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна енергийна компания "Боташ", подписано на 3 януари 2023 г. в София.

Защо не е направен анализ - договорът бил "не между министерствата, не е държавен договор, а е договор между търговското дружество, което има икономисти, юристи, ценовици на щат, които уговарят и оценяват условията по него", предава БТА.

Росен Христов каза още, че договорът не дава достъп на "Боташ" до българския пазар, компанията няма лиценз за търговия в България и не може да продава газ на клиенти у нас. Всяка компания има право да резервира капацитет в българската мрежа. Ако "Боташ" иска да резервира капацитет, единственото, което трябва да направят е да минат по стандартната процедура, отворена за абсолютно всички компании, и да резервират капацитет, посочи Христов. Всички технически условия по споразумението с "Боташ" са правени от експертите на "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и информацията, която имам е, че това са максимално добрите условия, които можеха да се постигнат, добави той. По думите на Христов, Министерството на енергетиката с помощта на президента са договорили политически в Турция да разрешат на "Боташ" да преговаря с "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". След това били направени редица срещи предложения, многократно бяха изменяни условията и като количества, и като цени, и като съвкупност от услуги, така че да се стигне до краен вариант, който към момента беше изчислено, че на пазарни условия е сравним с всичко друго, до което имаме достъп.

Още: Временната комисия за споразумението с "Боташ" изиска отчетите на "Булгаргаз"

Газовата картина в България и "турският газ" в нея

Като коментира, че в енергетиката няма краткосрочни договори в световен мащаб, както и че всичко трябва да бъде с резерви, Христов обясни как са били изчислени договорените количества газ с "Боташ". Около 3 - 3,5 млрд. куб. м природен газ са нуждите на България на година, с тенденция за увеличение. Количествата, които са договорени - 1 млрд. идва от Азербайджан, 1 млрд. трябва да дойде от Гърция, от терминала в Александруполис, и 1 - 1,5 млрд. куб. м природен газ да дойде от терминалите в Турция. Оттук идва и количеството, което е договорено в този договор с идеята, че ще започне сериозен износ към Централна и Югоизточна Европа и в бъдеще тези капацитети да бъдат дори увеличени, посочи Христов.

За периодите, в които използваме в рамките на необходимия капацитет на "Булгаргаз", договора с "Боташ", януари-февруари и до ден-днешен, "Булгаргаз" не е имал нито един мегават часа дисбаланс и не се е налагало да продава никакви количества на борсата или да ги оставя, да ползва клаузата на "вземи или плати" (take or pay), каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева.

Росен Христов: Цифрите по договора с „Боташ“ са държавна тайна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика