НПО внесе искане за промяна в ЗОП, касаеща обществени услуги

20755
НПО внесе искане за промяна в ЗОП, касаеща обществени услуги
Снимка: БГНЕС

Зелена светлина за корпоративен рекет чрез местната власт даде Народното събрание с неразумна лобистка промяна в Закона за обществените поръчки, алармира Софийският обществен съвет (СОС).

От 1-ви юли тази година, ако парламента, омбудсмана и Комисията за защита на конкуренцията не реагират на подадения до тях сигнал от Софийския обществен съвет за опасната  поправка в закона, общините ще могат да сключват пряко договори за всякакви услуги и с търговските дружества, чийто капитал държат на 100%.

Гуцанов помогна за монопола на търговски предприятия върху услугите, казва НПО*

С внесена от червения депутат Борислав Гуцанов поправка в Закона за обществените поръчки (ЗОП) де факто се дава зелена светлина на общи...

До промяната в закона, приета от 64 депутати в края на април, т. нар. „in house” възлагане бе възможно само при договаряне на общините с общинските им предприятия. Работата на тези звена, за разлика от дейността на търговските дружества, е напълно прозрачна, финансира се от общинския бюджет и не цели печалба от едноличната експлоатация на публичен ресурс. Затова досега се считаха за приемлив монополист върху обект или дейност от обществено значение, посочват от СОС.

Според неправителствената организация при новата законова промяна услуги като "скоба" и "паяк" няма да имат никакъв шанс да стигнат до обществена поръчка. Така се полагат основите на монопол на пазара, казват от СОС.

"Гражданите реагирахме. На ход са институциите. Решението по създадения казус ще покаже кое е по-важно – спасяването на едно изначално неправилно, дори ненужно създадено търговско дружество или защитата на интересите на хората, свободния пазар и лоялната конкуренция", коментираха вносителите на сигнала от „Софийски обществен съвет”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика