НСИ започва да отчита доходите от проституция и наркотици

29976
НСИ започва да отчита доходите от проституция и наркотици
Снимка: Thinkstock/ Guliver

От следващия месец Националния статистически институт (НСИ) започва да отчита и доходите от проституция, наркотици и други необхванати до момента дейности. Смята се, че така брутният добавен продукт на страната ще се вдигне с няколко процента, пише "Стандарт".

Включването на тези дейности в изчисляването на БВП е по настояване на Еврокомисия. Брюксел е поискал от всички държави-членки да се отчита влиянието на проституцията и наркотърговията върху икономиките и е изработил методология за това. Шест държави вече работят по нея и това е довело до вдигане на БВП с 2 до 6%, като най-голям и ръстът за Нидерландия.

23% ръст на оборотите в онлайн търговията

Оборотите в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет бележи 23.4% ръст в рамките на година, сочат данните на ...

"На 30 септември ще съобщим до каква промяна в брутния вътрешен продукт е довело включването на бележките на Еврокомисията", заяви Елка Атанасова, шеф на дирекция "Макроикономическа статистика" в НСИ. И в момента институт следи голяма част скрити дейности като куфарната търговия, работата без договор, бакшишите, получавани в някои сектори, използването на служебни автомобили за лични нужди и доходи в натура като мобилни телефони, карти за градския транспорт, дрехи, ваучери за храна. Всички те имат около 13-14% дял в БВП.

"Информация за финансовите потоци от проституция и наркотърговия ще ползваме от официални доклади на институции като например МВР", обясни Атанасова. НСИ няма да прави специални статистически проучвания за това.

В брутния национален продукт от септември ще бъде вече включена и условната рента, която се получава от притежаването на гараж. В момента гаражите не фигурират в стойността на жилищния фонд, отдаден под наем, който се взима предвид при смятането на БВП. Преди голямото преброяване през 2011 г. дори не се е водила статистика за бройката им.

По препоръка от Еврокомисията при смятането на БВП вече ще се отчитат по-изчерпателно и някои услуги във финансовото посредничество, като например лихвените проценти по депозити и кредити, които си предоставят банките помежду си. По-прецизно ще се отчита и доходът в натура, който се получава в транспортния сектор - сухопътния и въздушния.

Разбиха българска мрежа за проституция в Испания

Испанската полиция е разбила мрежа за трафик на хора, която е транспортирала жени от България в Испания. Там жертвите са били принудени...

Ревизията на данните ще се направи за БВП от 1995 г. насам. "Обхващането на всички препоръки ще промени номиналната стойност на БВП, но не и темпа на нарастване или спадове през годините, обясни Атанасова.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика