Официално: С 18,5% по-скъп газ за септември

4239
Официално: С 18,5% по-скъп газ за септември
Снимка: iStock/Guliver

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за м. септември в размер на 353,21 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Това е увеличение с 18,5 на сто спрямо август.

Комисията определи цената след извършен анализ на внесените на 1.09.2022 г. от „Булгаргаз“ данни и документи. Установено е, че общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар от три източника: количеството газ по Четвъртото споразумение към договора за доставка на природен газ от компания от Азербайджан за периода от 1 юли 2022 г. до 30 септември 2022 г.; количества природен газ, осигурени по сключен договор за доставка на втечнен природен газ /LNG/; както и количества от търг „тип аукцион“ на платформата на „Газов Хъб Балкан“ ЕАД. В заявлението на „Булгаргаз“ се съдържат цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс.

Шефът на "Булгаргаз" очаква цена на газа от над 350 лв. за септември

Цената на газа за септември месец, която очакваме на мегават час, е над 350 лв. Газът е осигурен за септември и октомври месец, като пр...

Утвърдената от Комисията цена на природния газ е по-ниска от предложената от „Булгаргаз“. Регулаторът установи, че в нея са включени неправомерно разходи, които са извадени от общите разходи за цената на природния газ за м. септември 2022 г. Водеща причина за високия ръст на цената за м. септември е продължаващото през м. август повишение на международните цени на природния газ в резултат от военната агресия на Русия в Украйна, съобщават от комисията. Силно намалените или спрени доставки от страна на „Газпром“ водят до повишена несигурност на газовия пазар в Европа и формиране на нереално високи котировки. Допълнителен негативен фактор е и повишеният курс на американския долар, който е ценообразуващ елемент.  

Независимо от увеличението данните показват, че утвърдената цена на природния газ за м. септември е значително по-конкурентна в сравнение с цените на европейските газови пазари за доставки през септември, които са на нива от 232 EUR/MWh или 453лв./MWh/, твърдят от регулатора.

По-ниската цена за българските потребители се дължи на благоприятните ценови условия по дългосрочния договор за доставка на газ от Азербайджан. Част от доставяните количества са на значително по-ниска цена, тъй като зависят изцяло от цените на петрола за период от 6 месеца назад. Освен това в ценовия микс на „Булгаргаз“ са включени доставки на количества природен газ от проведените на Газов Хъб „Балкан“ търгове „тип аукцион“, които са на много конкурентни цени.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика