Окончателно в съда: Цените на парното и топлата вода през 2017 година са незаконни

4132
Окончателно в съда: Цените на парното и топлата вода през 2017 година са незаконни
Снимка: Thinkstock

Цените на топлинната и на част от енергията, която влиза и влияе на цената на тока като цяло, макар и незначително, са незаконни, става ясно от решение на Върховния административен съд (ВАС), който уважи протест на Върховната административна прокуратура (ВАП), предаде КЕВР.

Става въпрос обаче за старо решение на КЕВР, с което цените се вдигат с 25% - от 2017 година, второ тримесечие. Това решение касае т.нар. когенерации - производства, които едновременно произвеждат топлинна енергия и ток, като в случаите с ТЕЦ-овете топлинната енергия е основното производство, а токът е страничен продукт и влиза в микса. Де факто, причината за незаконност е, че са сменили цените не в края на регулаторния период т.е. в края на юни/началото на юли, а през април. По закон, по това време КЕВР има право да промени извънредно цената при промяна на цената на природния газ в рамките на 5 и повече процента спрямо предишната цена. Но съдът всъщност отменя решението на КЕВР, защото в този момент пак по съдебен път е имало отменени наредби, касаещи темата и всъщност КЕВР взема решение, без да има нормативна база.

Достъпен ток и то от български източници - грандиозни идеи от президентството

Това, което се предлага, не е ново за българската система. Така бившият служебен министър на икономиката и енергетиката от 2013 година ...

На 27 април 2017 г. ВАП протестира пред Административен съд София - град решение № Ц-6/7.04.2017 г. на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), с което се изменят, считано от 07.04.2017 г., пределните цени на топлинната енергия и на преференциалните цени на електрическата енергия на „Топлофикация София” ЕАД, „ЕВН България Топлофикация” ЕАД за гр. Пловдив, „Топлофикация Плевен” ЕАД, „Топлофикация Бургас” ЕАД, „Веолия Енерджи Варна” ЕАД, „Топлофикация Враца” ЕАД, „Топлофикация ВТ” АД, гр. Велико Търново, „Топлофикация-Разград“ ЕАД, „ЮЛИКО ЕВРОТРЕЙД” ЕООД, гр. Пловдив, „Овергаз мрежи“ АД - ЛОЦ Овча купел, „КОГРИЙН” ООД, гр. Първомай, „Оранжерии Гимел” АД, ТЕЦ „Оранжерия 500 дка“, „Оранжерии Гимел” АД, ТЕЦ „Оранжерия 200 дка“, „Оранжерии Гимел ІІ” ЕООД, ТЕЦ „Оранжерия Левски“, „ИНЕРТСТРОЙ-КАЛЕТО” АД, „З-Пауър“ ООД, ЧЗП „Румяна Величкова”, „Алт Ко” АД, „Биовет” АД, „Декотекс” АД, „Зебра” АД, „Унибел” АД, „Димитър Маджаров - 2” ЕООД, „Овердрайв“ АД, „МБАЛ – Търговище” АД, УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ АД, гр. Стара Загора, „ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ БУРГАС“ АД, „Топлофикация Петрич” ЕАД, „Коген Загоре“ ЕООД.

С цитираното решение от КЕВР се повишават цените на топлинната енергия с повече от 25 процента.

Аргументите на ВАП за оспорването са следните - първо, че КЕВР няма компетентност да издаде протестираното решение, тъй като конкретно при поставяне на началото на административното производство за изменение на пределните цени на топлинната енергия и на преференциалните цени на електрическата енергия, редакцията на тогава действащата Наредба № 1 от 18.03.2013г. за регулиране на цените на електрическата енергия не съдържа норма, даваща възможност на комисията да стартира действия с предмет образуване на такива цени.

Освен това е установено, че към датата на започване на административното производство по собствена инициатива на КЕВР все още не са били утвърдени нови цени на природния газ, а именно това е посочено като довод от Комисията за повишение на въпросните цени.

Въпреки това е проведено административно производство и са определени нови по-високи цени, като стореното е без основание.

Решено: По-скъп газ за октомври

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цената на природния газ от 1 октомври 2020 г. да е в размер на 24,72 лв./MWh (...

С Решение № 6511/08.11.2018 г. по адм. дело № 4607/2017 г. на Административен съд - София град (АССГ) първоначалният протест на ВАП е отхвърлен.

След подаден касационен протест срещу решението на АССГ с Решение № 15147/08.12.2020 г. по адм. дело № 172/2019 г. на ВАС са уважени доводите на ВАП и Решение № Ц-6/07.04.2017 г. на КЕВР е отменено.

Решението на ВАС е окончателно.

Най-вероятно сега КЕВР ще направи заседание специално за този период и ще коригира цените за тогава.

Още: Незаконни цени на парно, топла вода и ток - и нищо

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика