Организират протест за годишнината от затварянето на КТБ

10751
Организират протест за годишнината от затварянето на КТБ
Снимка: БГНЕС

Нов протест се подготвя днес пред сградата на КТБ в София, в навечерието на годишнината от затварянето на банката.

Четвъртата по големина банка в България беше поставена под специален надзор на 20-ти юни миналата година. След като отчетът на банката показа отрицателен капитал, от БНБ отнеха лиценза й на 6-ти ноември и в момента тя е в несъстоятелност, въпреки че процедурата се обжалва. Обект на обжалване, обаче е датата на неплатежоспособността, а не самото производство по несъстоятелност, припомня БНР.

Резултатите от доклада за КТБ ще бъдат готови до седмица

Готов е докладът на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси по казуса "КТБ". Резултатите от него ще бъдат ...

Вложители в КТБ неведнъж протестираха с искане за възстановяване на парите им и разкриване на истината за случилото се в банката през последната година. Заради затварянето на банката, редица предприятия, сред които и държавни, останаха без достъп до парите си. Вложители с надгарантирани влогове направиха многократни опити за цесии и прихващания. По-голямата част от хората, които са имали гарантирани суми до 196 000 лева вече са получили парите си от Фонда за гарантиране на влоговете. Към вчерашна дата от него бяха изплатени 3 617 500 000 лева на повече от 107 000 вложители.

Междувременно днес Софийският апелативен съд (САС) ще гледа делото КТБ. За тогава е насрочен процесът срещу решение на СГС за обявяване на КТБ в несъстоятелност и неплатежоспособност с начална дата 6 ноември 2014 г.

Заради КТБ се наложиха промени в редица закони. Тази седмица дори бе променен законът за БНБ, така че, ако някой от управителния съвет си подаде оставката предсрочно новият титуляр на поста да има нов мандат. Промяната се направи в очакване на оставката на гуверньора Иван Искров.

Въпреки че председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова обяви, че в неофициален разговор Искров е обещал оставката си на 19 юни - т.е. днес, от БНБ реагираха остро и видяха опит за натиск върху Централната банка.

Отпадането на банковата тайна при несъстоятелност мина на първо четене в НС

Отпадане на банковата тайна при несъстоятелност на банки приеха на първо четене депутатите в Народното събрание. Това стана с пром...

Докладът на парламентарната комисия, натоварена да проучи действията на държавните институции в аферата КТБ, ще бъде оповестен идната седмица, след окончателното отпадане на част от законовите ограничения за банковата тайна, увери вчера председателят на комисията Валентин Николов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика