От догодина алкохолът и цигарите с нови бандероли, Борисов горд от борбата с контрабандата

19178
От догодина алкохолът и цигарите с нови бандероли, Борисов горд от борбата с контрабандата
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Тютюневите изделия и бутилираните алкохолни напитки ще се продават с нов бандерол от 1 януари 2018 година.

В съответствие с чл. 64, ал. 6 от Закона за акцизите и данъчните складове новите образци са утвърдени от министъра на финансите три месеца преди влизането им в сила, като заповедите за утвърждаването им са публикувани в ДВ, бр. 77 от 26.09.2017 година. Единичните цени на бандеролите се запазват, като за тютюневи изделия e 0,013 лв., а за алкохолни напитки – 0,032 лева.

Нововъведение при бандеролите за тютюневи изделия е поставянето на QR код, съдържащ URL линк до уеб-страницата на Министерството на финансите. Кодът е стандартен и може да се прочете чрез смартфон или таблет с всяко безплатно приложение за четене на QR код.

Акцизните стоки, облепени с действащите към момента бандероли, могат да се реализират в търговската мрежа до изчерпването им, но не по-късно от 31 декември 2018 година. Дължимият акциз е платен при тяхното освобождаване за потребление и както бюджетът, така и търговците на едро и на дребно няма да понасят загуби от продажбата на акцизните стоки, облепени със стар бандерол. Лицензираните складодържатели трябва да върнат неизползваните бандероли в митницата, от която са ги получили, в 30-дневен срок от влизане в сила на новите образци.

Образец на новия бандерол за тютюневи изделия, предназначени за реализация на вътрешния пазар:

Образец на новия бандерол за бутилирани алкохолни напитки с код по КН 2208 и с алкохолно съдържание, равно и превишаващо 15 % vol, предназначени за реализация на вътрешния пазар:

В съответствие с чл. 20, ал. 1 от Закона за безмитната търговия, бутилирани алкохолни напитки с код по КН 2208 и с алкохолно съдържание, равно и превишаващо 15% vol, предназначени за търговските обекти, които са лицензирани за безмитна търговия, се продават само с поставен върху потребителската опаковка бандерол, на който е написано "Duty Free":

Иззет е 60 кг тютюн без бандерол в Монтана

60 кг нарязан тютюн без български акцизен бандерол е иззет при проверка на лек автомобил на път Е-79, при км 110. Това съобщиха от ОДМВ...

Контрабандата на цигари спада

Изключително позитивна статистика за нивото на цигарената контрабанда у нас бе представена пред премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов днес (26 септември).

Данните излизат на фона на намаление в приходите от цигарения акциз тази година, което митниците от няколко месеца насам твърдят, че компенсират, а също и на фона на данни за мащабна незаконна търговия с нарязан тютюн.

България вече се нарежда след отличниците в ЕС по най-нисък дял на незаконните цигари, тоест на потребените у нас цигари без български акцизен бандерол. Делът им е паднал на 7% през второто тримесечие на 2017 г., което е най-ниското им равнище от 2007 г. насам, когато делът им е бил над 14%.

С това България се нарежда сред отличниците в ЕС - на 8-ма позиция, спрямо всички държави членки, като изпреварва страни като Франция, Великобритания, Холандия, Германия и Румъния, съобщиха от петте цигарени компании, обединени в инициативата "Срещу незаконната търговия“ (“Бритиш-Американ Тобако”, “Филип Морис”, “Булгартабак”, “Джапан тобако” и "Импириъл тобако“).

Турски ТИР вкарал в страната цигари без бандерол за 5 млн. лв.

Предотвратено е пренасяне на цигари без бандерол на стойност над 5 млн. лв. през границата на България. Това съобщи Румяна Арнаудова,...

Проучването е ежегодно, като в последно време на представянето му присъства и премиерът Бойко Борисов, за да се похвали колко успешно правителството бори контрабандата. На срещата, освен Борисов и Горанов, са присъствали още министърът на вътрешните работи Валентин Радев и директорът на Агенция "Митници“ Георги Костов.

Присъствали на събитието разказаха, че работата на институциите вече била толкова добра, че МВР и митниците, независимо един от друг, прихванали един и същ контейнер с незаконни цигари и почти едновременно се обадили на премиера Бойко Борисов, за да му съобщят.

"Най-голямата черна маса пари, правещи корупция в държавата, са от контрабандата. Става въпрос за трилиони в Европа и за милиарди в България. Тези пари замърсяват цялата система. Тенденцията за намаляване на контрабандата е ясна и ще продължи. В момента сме на 120% от плана за изпълнение за приходите. Колегите полагат доста усилия за намаляване на контрабандата на акцизни стоки. Мога да ви уверя, че сега сме в първата петица, но ще влезем в тройката“, е заявил Борисов.

"Резултатите на обединените усилия на всички институции - прокуратурата, НАП, Агенция Митници, МВР и ДАНС, показват необратима тенденция за намаляване на контрабандния дял от цигарите. Премиерът успя за направи единна спойка от тези институции, благодарение на което се получиха и тези резултати“, е заявил зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

По данни на вътрешния министър Валентин Радев през периода януари- август 2017 г. в страната са иззети 21 398 022 къса цигари – което е с 56.7% по-малко от иззетите цигари през същия период на 2016 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика