Пеевски предлага, "сглобката" приема: Нов съвет ще проверява чуждестранните инвестиции в България

4073
Пеевски предлага, "сглобката" приема: Нов съвет ще проверява чуждестранните инвестиции в България
Снимка: БГНЕС

По идея на ДПС Народното събрание одобри създаването на Междуведомствен съвет за анализ на преките чуждестранни инвестиции при Министерския съвет. Това стана с гласуване на промени в Закона за насърчаване на инвестициите на второ четене.

Идеята, според Делян Пеевски, санкциониран по закона "Магнитски", и негови колеги от ДПСе завишен контрол над руските инвестиции.

Новият закон въвежда национален механизъм за проверка на чуждестранни инвестиции, които могат да засегнат "сигурността или обществения ред, в съответствие с регулации от Европейския съюз". Още: Проектът на Пеевски срещу руските инвестиции мина на първо четене

Според текстовете за да бъде реализирана пряка чуждестранна инвестиция, тя трябва да получи одобрение от създадения съвет, ако отговаря на определени критерии, включително инвестиции в специфични сектори, придобиване на значителен дял от капитала на местни предприятия, или инвестиции, превишаващи 2 милиона евро.

ДПС "пази" икономиката

Според мотивите на вносителите целта е българската икономика в частност и Европейският съюз като цяло да бъдат предпазени от инвестиции с „корозивен капитал“. Тоест, инвестиции или придобивания, които имат потенциал да навредят на националната сигурност или обществения ред в България, на сигурността на евроатлантическите ни партньори.

Обхватът на инвестициите, за които се променя регламентът, са в критичната инфраструктура - енергетика, транспорт, води, здравеопазване, комуникации, медии, обработка или съхраняване на данни, въздухоплаване, отбрана, изборна или финансова инфраструктура, чувствителни съоръжения, земя и недвижимо имущество, критични технологии и изделия с двойна употреба.

Също така - изкуствен интелект, роботика, полупроводници, киберсигурност, въздухоплавателни и отбранителни технологии, технологии за съхраняване на енергията, квантови и ядрени технологии, нанотехнологии и биотехнологии, доставка на критични ресурси, включително на енергия или суровини, както и върху продоволствената сигурност, достъпа до чувствителна информация, включително лични данни, или способността да се контролира такава информация, или свободата и плурализма на медиите. Още: Най-богатите депутати: Има човек с 8 самолета и не е Пеевски (СНИМКИ)

Предвижда се санкция 5% от стойността на инвестицията, но не по-малко от 50 000 лева, ако чуждестранен инвеститор в процедура по издаване на разрешение предостави неточна, непълна или подвеждаща информация, осъществи пряка инвестиция без издадено разрешение по този закон и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика