По пенсионната реформа вече не се бърза, сега и Тристранката ще обсъжда

15299
По пенсионната реформа вече не се бърза, сега и Тристранката ще обсъжда
Снимка: БГНЕС

Идеята на Комисията за финансов надзор за създаване на пенсионен гаранционен фонд е била обсъдена днес в Министерството на труда и социалната политика по време на традиционната среща във връзка с пенсионната реформа, предаде БГНЕС.

За да обобщи резултатите от днешните разговори пред медиите се появи единствено зам.-председателят на КФН Ангел Джалъзов. Той обясни, че са разисквани няколко принципни неща, които още преди седмица КФН представи подробно пред парламентарната комисия по бюджет и финанси.

КФН предлага редукция с 40% на всички такси, които събират пенсионните дружества, създаването на гаранционен фонд, нова дефиниция за сделки със свързани лица и други. Припомняме, че в универсалните пенсионни фондове основните такси са две - еднократно облагане на всяка вноска с до 5% такса и 1% такса за управление на всички вноски, като тази такса се събира периодично.

Гаранционният пенсионен фонд ще бъде напълнен еднократно чрез прехвърляне на встъпителната вноска, която и сега фондовете държат в резерв гарантиращ минималната доходност. Допълнително всяка година ще се определя такса за сметка на осигуряващото се лице, която ще отива в гаранционния фонд и ще бъде до 2%. Пред журналистите Джалъзов обясни, че тези пари ще дойдат от намалението на размера на таксите, които в момента дружествата събират от гражданите.

Гаранционният фонд ще се ползва на солидарен принцип, като средства ще получават от него само онези лица, чиито пенсионен фонд евентуално изпадне в затруднено положение. Идеите на КФН ще бъдат обсъдени на Национален съвет по тристранно сътрудничество, за което е обещал социалният министър Ивайло Калфин по време на разговорите.

ИПИ: Пенсионната реформа нарушава Конституцията

Унищожителна критика по адрес на приета в края на миналата година пенсионна реформа отправиха днес от Института за пазарна икономика (И...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика