Практиката показа: мораториум за спиране на тока е ненужен

1929
Практиката показа: мораториум за спиране на тока е ненужен
Снимка: iStock/Guliver

В условията на COVID 19 много хора остават без работа или не успяват да стигнат до касите и да платят битовите си сметки, сред които и тези за ток. С този аргумент от БСП поискаха мораториум върху изключване на захранването докато трае извънредното положение. Идеята не беше приета с мотив, че това е популизъм и ще постави под заплаха сигурността на енергийната система.

Какво показват първите данни на енергийното министерство? Нито един абонат не е изключен от мрежата в последния месец, енергийните дружества са сключили почти 11 хил. споразумения със своите клиенти, с които са разсрочени плащания при наличие на финансови проблеми. Инициативата за тези споразумения е на дружествата и това става след оценка на потреблението и възможностите му за изплащане на натрупаните задължения по съгласуван график.

Нещо повече, 70% от сметките за ток вече са платени, като част от потребителите са се възползвали от въведеното удължаване на срока за плащане (от 10 на 20 дни). Благодарение на това е запазено финансовото здраве на енергийната система - електроснабдителните дружества са платили своите задължения към Националната електрическа компания (НЕК), а тя от своя страна към производителите.

По данни на енергийния регулатор (КЕВР) всеки месец електроснабдителните дружества събират по малко под 180 млн. лева. Към ЧЕЗ отиват най-много, 71 млн. лева., към ЕVN – 63,5 млн. лева, а към Енерго Про – 44 млн. лева. От тях те задържат 2%, след което финансовият поток тръгва към мрежовите оператори (ЕРП), където се заплащат таксите за достъп и пренос към разпределителната мрежа, към държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО), където също се заплащат такси за преносната мрежа, но всъщност много голямата част от тези средства отиват в НЕК, която се разплаща с производителите на електрическа енергия.

Така че именно ролята на държавната НЕК в тази система е от ключово значение за системата. Компанията е обществен доставчик и като такава е част и от нациоаналната сигурност и нейната стабилност гарантира и сигурността на доставките на ток. Дружеството приключва първото тримесечие на печалба от 13 млн. лева, показват още данните на министър Теменужка Петкова. Компанията е записала минимална загуба за 2019 година в размер на 1,26 млн. лева. Сега срокът за плащане на сметките за ток е удължен още малко - до 30 дни, а се обсъждат идеи и след края на извънредното положение да няма натрупване на неплатени сметки за затруднените клиенти. Реалността обаче показва, че агресивна държавна намеса в сектора често се оказва ненужна, а дружествата стават гъвкави в условията на извънредно положение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com