Проверки на НАП изсветлиха 68 млн. лв. данък от дивиденти

2313
Проверки на НАП изсветлиха 68 млн. лв. данък от дивиденти
Снимка: iStock/Guliver

Данъци в размер на 68 млн. лв. за раздадени дивиденти от предишни години са декларирали и платили над 5600 фирми в следствие на проверките на НАП на касовите наличности, съобщиха от приходната агенция.

В средата на 2021 г. НАП започна масова кампания и контролни действия, насочени към фирмите, посочили в годишните си финансови отчети, че държат на каса големи суми. Тогава НАП съобщи за 13 700 дружества, които държат нелогично високи суми в брой - над 100 000 лв., като сред тях няма търговски вериги, банки, казина или други фирми, които по принцип оперират с много пари в брой. Голяма част от тези суми да са похарчени от собствениците на фирмите и в този случай те трябва да платят данък дивидент, пише в. "Сега".

НАП събра близо 12 млрд. лева за пет месеца

Над 11.9 млрд. лева постъпленията събра Националната агенция за приходите за първите пет месеца на годината. Така към края на месец май...

Година по-късно почти половината от тези фирми вече са декларирали, че обявените суми в брой всъщност са похарчени от собствениците на фирмите и са начислили данък дивидент. Част от дружествата са допуснали технически грешки във финансовите си отчети и са се възползвали от предоставената им възможност да направят корекции и да ги подадат отново.

Преди да започнат проверки на място НАП са изпратили електронни писма на фирмите, с които ги насърчават доброволно да предприемат необходимите действия, за да бъдат изрядни данъкоплатци – да прегледат отново счетоводните си записи и да направят корекции в годишните си финансови отчети, в случай че не всички суми са действително налични в касите им. Над 2500 фирми са реагирали на напомнителните писма и са декларирали малко над 19 млн. лв. дължим данък за доходи от дивиденти.

Други 10.5 млн. лв. данък са декларирани след проведените от служители на информационния център на НАП над 4000 телефонни разговора.

Данъчните инспектори са влезли на проверка в 2116 фирми с най-висока касова наличност, като при тези проверки преди година бяха установени липса на общо 240 млн. лв. пари в брой в касите. Сега от НАП съобщават, че повече от половината от тези дружества – 1193, са подали декларации с дължим данък дивидент за 39 млн. лева.

НАП: Имаме 48 млн. лева повече данъци от хазартния бизнес

Почти 7 пъти за една година е скочил размерът на корпоративния данък, който внася българският хазарт в държавната хазна. Това съобщава ...

"Отчитайки положителните резултати от проведената кампания, приходната агенция ще продължи и през 2022 г. прилагането на партньорски подход към фирмите, посочили във финансовите си отчети високи стойности на налични парични средства, давайки им възможност в оставащите 15 дни доброволно да изпълнят задълженията си към хазната", посочват от НАП.

Преди година Aceн Bacилeв в качеството си на служебен финансов министър съобщи, че около 13 000 фирми са декларирали, че държат на каса близо 4 млрд. лв. Тогава той коментира, че подобни големи cyми в бpoй ca пpeдпocтaвĸa зa ĸopyпция и ĸyпyвaнe нa глacoвe пo избopитe.

30 юни е крайният срок за деклариране и плащане на корпоративен данък, данъка върху разходите и дивидентите. До момента над 215 000 фирми вече са обявили приходите си пред НАП.

ОЩЕ: Над 68 млн. лева декларираха в НАП фирми с високи касови наличности

Данъчните наблюдават хиляди търговски обекти по морето

Данъчните извършват активно наблюдение на над 2000 търговски обекта по българското Черноморие, съобщават от Националната агенция за при...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com