Работодатели и синдикати против разпродажбата на активи на ТБ "Виктория"

22504
Работодатели и синдикати против разпродажбата на активи на ТБ "Виктория"

До сряда - 1 октомври, желаещите банки могат да купят пакети заеми от кредитния портфейл на ТБ "Виктория". която е дъщерна на Корпоративна търговска банка. Интересът трябва да бъде заявен пред квесторите на поставения под специален надзор трезор.

Двамата квестори са изпратили покани за участие в тръжна процедура за обособени части от портфейла на банката. Той е разделен по сегменти – портфейл потребителски кредити, отделно портфейл от жилищни ипотечни заеми, малки и средни предприятия и портфейл от кредити на големи клиенти, информиа вчера Capital.bg.

КТБ остава затворена

Българската народна банка продължава работа по процедурата на специален надзор на групата Корпоративна търговска банка (КТБ). Съгласно ...

Банките трябва да решат искат ли да си купят кредити и в какъв сегмент, да заявят желанието си и след това тези, които са проявили интерес, ще бъдат допуснати за преглед на съответния портфейл, към който проявяват интерес.

Желаещите преценяват към кой сегмент да се ориентират според профила на собствения си портфейл и стратегия за позициониране на пазара. До 15 октомври ще трябва да направят проверка на съответния портфейл и да подадат окончателни оферти, ако ще наддават. Офертите се подават до квесторите, допълва изданието.

Ние сме шокирани и крайно обезпокоени от публикациите, че се продават кредитите на Търговска банка "Виктория", доскорошна "Креди Агрикол България". Нещо повече – според публикациите, срокът за подаване на оферти от останалите банки бил до 1 октомври 2014 г. Това се казва в писмо до гуверньора на БНБ Иван Искров от Асоциацията на индустриалния капитал в България, БСК – съюз на българския бизнес, Българската търговско-промишлена палата, КРИБ, КНСБ и КТ "Подкрепа".

В документа се допълва: "За нас е непонятен стремежът да се сключат необратими разпоредителни сделки, след които може да се окаже невъзможно банката да възобнови дейността си, преди да е постановено решение за съдбата й от овластения за това орган и без да е представен план за мерките, разчет или оценка за очакваните резултати.

Чак на 10 септември ще стане ясно още колко време ще бъде затворена КТБ

В изпълнение на изискването на чл. 121 от Закона за кредитните институции (ЗКИ) квесторите на Корпоративна търговска банка АД (КТБ) пре...

Не ни се иска да вярваме и на непотвърдената все още информация, че оферти са изпратени не само на избрани банки, но и на други юридически лица, които нямат качеството на финансови институции".

Категоричното мнение на експертите, с които социалните партньори работят, е, че сме изправени пред грубо погазване на Закона за кредитните институции (ЗКИ) и че продажбата на въпросните кредити е ликвидационна, а не оздравителна процедура. Кредитите са активи, които се осребряват само при несъстоятелност, т.е. подобна процедура може да се прилага само в рамките на производство по несъстоятелност, след евентуалното отнемане на лиценза на банката.

Работодателските и синдикалните организации посочват, че при цялото им уважение към квесторите на ТБ "Виктория", "те са квестори, а не синдици. Те не разполагат с ликвидационни правомощия. Според ЗКИ, квесторите имат само оздравителни правомощия".

В случая прозират целенасочени действия, резултатът от които би бил не оздравяването на ТБ "Виктория", а нейната ликвидация извън нормалната процедура по несъстоятелност, посочват партньорите. Можем само да се питаме с каква цел се предприемат подобни действия за банка, за която от предишни доклади на квесторите знаем, че е в добро състояние и дори самото й поставяне под особен надзор беше изключително спорно.

БНБ разреши на КТБ да извършва операции за погасяване на кредити

Българската народна банка, критикувана от мнозина експерти за бездействието си по отношение на случая КТБ, разреши на закъсалия трезор ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика