Реформатори слагат популярните каси под надзора на КФН

795
Реформатори слагат популярните каси под надзора на КФН

Промени в приетия миналата седмица на първо четене Законопроект за независимия финансов одит предвиждат взаимоспомагателните каси да минат под надзора на Комисията за финансов надзор (КФН). Вносители са депутати от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров.

Както стана известно през последния месец, няма институция, която да упражнява надзор над т.нар популярни каси. Междувременно във връзка с фалита на две от тях, Славов и Димитров внесоха парламентарен въпрос към финансовия министър. С него те искаха да разберат какъв е броят на този тип институции и под чий надзор са те. От отговора стана ясно, че към момента те са над 100, но няма механизъм за контрол над извършваната от тях влогово-кредитна дейност.

Депутатите стартираха процедурата за избор на нов председател на КФН

Народното събрание прие правилата, по които ще се извърши избор на нов председател на Комисията за финансов надзор (КФН), с което откри...

Именно затова двамата реформатори считат за необходимо да се предвиди механизъм, взаимоспомагателните каси, попадащи извън регулацията и разрешението на БНБ за публична влогово-кредитна дейност, да бъдат регулирани от друг компетентен орган за дейността си, а именно – КФН.

Славов и Димитров внасят още липсващи до момента в закона дефиниции за същността на влогово-кредитната дейност, която кооперациите извършват, както и изисквания към осъществяването ѝ, като с тях целят да внесат повече яснота и публичност в дейността на тези дружества, ограничаване на възможностите за „източване“ на средствата към едно или друго лице, член на управлението ѝ, както и възможностите за заобикаляне на Закона за кредитните институции, според който е забранено да се привличат публично средства от трети лица от небанкови институции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика