Ресторантьори определят връщането на 20% ДДС като катастрофа

9327
Ресторантьори определят връщането на 20% ДДС като катастрофа
Снимка: iStock

Ресторантьори от различни краища на България определят като катастрофа очакваното в края на годината връщане на 20% ДДС за бранша им. Според тях последствията ще са гибелни, прогнозират масови фалити, фатална загуба на човешки и финансов ресурс. Те са категорични, че държавата няма да спечели от увеличения ДДС, а напротив - ще загуби, защото промяната в ставката ще ликвидира печалбата на фирмите, т.е. няма да получи данък печалба. В същото време влошените резултати на ресторантите ще предизвикат необходимостта от съкращения и като резултат държавата ще трябва да плаща на хората, озовали се на борсата. Смятат намерението за огромна грешка. Убедени са, че увеличи ли се ДДС-то, крехкият баланс ще бъде нарушен и ситуацията в бранша ще излезе извън контрол и всичко ще се разпадне. За тях това е ненавременна и неконструктивна мярка. Недоумяват какво значи да вдигаш налога на един бранш, когато при него и така всичко поскъпва.

„При увеличение на ДДС от 9% на 20% средно с 10% ще се увеличи нашият разход, който трябва да осигурим към хазната. Тоест, при оборот от 100 000 лева едно заведение трябва да добави 10 000 лева за хазната. Тези 10 000 лева на база на тези разходи, които се промениха толкова рязко са изцяло за сметка на бизнеса, ще доведат до това, че драстично ще трябва да се коригират цените, а те и сега са прекомерно високи и нашите клиенти споделят това. Те няма как да продължат да ни посещават и в резултат това ще доведе до отлив на клиенти. Ще бъдем принудени да предприемем съкращения на персонал в опит да запазим ликвидност. Моето заведение в Добрич е с персонал от 25 човека. Поне с 8 от тях ще бъда принуден да се разделя. След това, ако спадът продължи, ще се наложи да затворим. След време, ако се появи възможност за отваряне, не знам как ще може да опитаме да възстановим работния процес. Тези отваряния и затваряния са много трудни. Ние ги практикувахме вече две години“, анализира Георги - собственик на заведение в Добрич.

По думите му хората са загубили вече навик да ходят на заведения.

Цени на продукти през 2021 и 2022 г. и увеличението им в проценти.

„Даже днес имах случай - пием кафе с мой приятел. Той вижда една от сервитьорките ми, която беше в майчинство. Казва й: "О, детето ти сигурно е вече на 2 години", а тя: "Не на две, на четири години е". Тази вълна от постоянни затваряния и отваряния доведоха до там, че хората отвикнаха да се събират в заведения. Ние започнахме лека-полека да набираме инерция, за да възстановим работния процес, но това се случва много бавно. Да разрушиш условията за бизнес може да стане бързо, но възстановяването не е лесно, нито бързо както събарянето. С една къща е така - колко трудно се строи, а колко лесно се събаря“, коментира той.

По думите му в заведенията са увеличили цените от 20 до 30%, но оборотите им почти не са променени, което означава, че имат сериозен спад в работата.

„Не сме се възстановили още. В същото време ни удрят нови кризи. Постоянно се тръби, че предстои тежка зима и не се знаят цени на енергоносителите, непредвидима е ситуацията с Украйна. Сътресенията и стресът при хората се усилват, не намаляват. Това постоянно ги кара да преосмислят разходите си, а ние не предлагаме стока от първа необходимост. Браншът ни е полезен, защото сваляме стреса, и хората имат нужда да разпуснат, да се срещат с приятели, но когато човек смята, че няма да може да си посрещне разходите, от които не може да избяга - задължения към финансови институции, сметки за ток, парно, стагнация, как може да дойде при нас. Дори да решат да ни посетят, средствата които планират да похарчат са много ограничени. Това се вижда и по сметките. Примерно днес са ни посетили 150 човека, а сумата, която оставят, намаля. Ако преди са си позволявали да изхарчат до 20 лева на човек, сега искат да слязат на 10 лева“, допълва Георги.

Увеличаване на ДДС-то ще бъде огромна грешка според него.

„В кризисна ситуация на бизнеса, ако не можеш да помогнеш, поне не го пипай, не му пречи. Остави го да вегетира, за да може да оцелее. Отделно на бранша, още когато намалиха ДДС-то, респективно увеличиха минималното осигуряване за работниците. Вдигнаха праговете, с което част от финансовата помощ от намаленото ДДС се върна обратно в бюджета. Да не забравяме, че ако ние, дай Боже, сме на печалба, накрая нали ще платим и данък печалба!? Това са 10%, които пак ще влязат в бюджета. Ако аз тръгна да съкращавам, по-изгодно ли ще и е на държавата!? Нали служителите ще отидат на борсата и държавата 9 месеца ще трябва да им плаща и осигурява!? Ние сега бутаме със затруднение колелото нагоре, но изтървем ли го да тръгне на обратно, ще е много е трудно да се спре. Преживяхме го вече. Два пъти ни връщат на обратно“, добави ресторантьорът.

Той е категоричен, че увеличат ли ДДС-то , крехкият баланс ще бъде нарушен и ситуацията ще излезе извън контрол - всичко ще рухне.

Цените на предястията през 2021 и 2022 г. и увеличението им в проценти

В бранша вече имат сериозен кадрови проблем. След пандемията се бележи огромен отлив на кадри, които се пренасочиха към други, по-сигурни браншове. Сега заведенията са се превърнали в училища, но клиентът не е готов да бъде част от учебния процес, никой не иска да се учат на негов гръб - стават грешки. Резултата от това води отново към загуба на клиенти.

„Не се издържа. Нещата са много критични, на ръба. Ако не могат да помогнат, да не пипат. Ако мислят, че на тази каруца може да се сложи още нещо, грешат много. Колелата не издържат. Ще се срути всичко“, прогнозира Георги.

Колегата му Петър от Казанлък смята, че е достатъчен проблем увеличената електроенергия, вода и цени на продуктите.

„Ние не сме си върнали оборотите още от ковида. Първо ще започнем да плащаме по-висок ДДС и данък печалба, но това ще има обратен ефект. Започнаха да затварят заведения от цялата околия. Тези 100 милиона, които са заложили да получат с увеличен ДДС, няма да ги получат, а държавата ще трябва да плаща социални помощи на тези, които ще излязат на улицата. Целта, които нашите управници гонят, няма да я постигнат. Още повече, че в последните години са предимно парашутисти. Всичко е айрян без мляко при тях. Работи се на парче. Прави се един закон, който просто няма да работи. В нашия бранш заети са 200 000 души. С това ли ще оправят държавата!?“, пита той.

По думите му цените растат през няколко дена, буквално.

„Давам пример - малка бира „Хайнекен“ е поскъпнала за седмица с 20 стотинки на бутилка. За кафето имам информация - също скача на световните пазари. И когато едно кафе стане 1,5 или 2 евро - 4 лева, кой ще пие кафе!? Според мен е ненавременна и неконструктивна мярка. Какво значи да вдигаш налога на един бранш, когато при него всичко поскъпва!? Моето заведение от 20 години е на центъра на Казанлък. Означава да уволня всички млади момичета и момчета и да застана аз зад бара с две пенсионерки. Да им давам по 20 лева надница, за да събират амбалажа от масите. Не стига, че 90% от заведенията са студени вече, като мавзолеи са“, обобщава Петър.

Той казва, че след пандемията има отлив на клиенти не само поради загуба на навик.

„Как да се върнат - повечето са на кредит, лихвите се вдигнаха, дървата поскъпнаха, електричеството, стоките от първа необходимост - всичко. Имат бюджет от 2000 лева примерно. Ако е заделял по-рано 500 лева за заведения, са му останали 150-200, а на някой не са му останали. Как да излезе на заведение? Хората взеха да пипат масло. Затварят се вкъщи по цял ден, пишат в телефона нещо си. Преди сядаха, тортичка си поръчат, кафенце, коняче. Сега сяда с едно дълго кафе и една кутия цигари. Това ли е насладата!? Отиват в ресторанта 4 човека с една салата и една бутилка бяло вино. И сега вместо да работим, да се развиваме, ще ходим по протести“, негодува предприемачът.

Петър Ангелов, фитнеси "Атлетик": Ако ДДС-то за бранша не остане 9%, ще бъдем принудени да вдигнем цените

Ако ДДС-то във фитнес сектора се увеличи от 9% на 20% ще бъдем принудени да увеличим цените на услугите, които предлагаме. Опасявам се,...

Цените на салатите през 2021 и 2022 г. и увеличението им в проценти

Радослав - главен готвач - Велико Търново – Според главния готвач в най-големия ресторант на Велико Търново - Радослав, лошото е, че инфлацията не удвои, а утрои цената на стоката, която купуват.

Той казва, че свалянето на ДДС е обрало тази разлика от поскъпването на продукцията.

„Ако миналата година цената на пилешкото беше 7 лева, сега гони над 14 лева. И ние успяхме да запазим крайната цена за потребителя без да я вдигаме с цел да не загубим клиентите. Те просто не могат да си позволят крайно скъпи цени. Загубите наистина са много големи. Суровините са адски скъпи. Аз като главен готвач не допускам да работя с по-лошокачествени продукти като компенсация за цената. Ние сме добър ресторант и си запазваме качеството, а то струва пари. Трябваше цените да скочат с едни 40%, но ние не го направихме. Сега, ако пак вдигнат ДДС-то, цената на готовата продукция, на храната, ще се вдигне в порядъка на 15-20%, тъй като самата надценка, с която работим, е слязла страшно много, само и само да си запазим крайните цени. А цените, на които купуваме, с всеки изминал месец поскъпват. Ние не можем всеки ден да вдигаме цени, защото това би довело до катастрофа“, анализира Радослав.

Той прави всичко възможно да запази цените, защото е важно ресторантът да се посещава.

Никола Николов, „Dominos”: Ако ДДС-то за бранша не остане 9%, това ще доведе до съкращаване на персонал

Никола Николов е роден в София. Средното си образование получава в Швейцария, а след това завършва университет със специалност финанси ...

„Като е празен ресторантът, е ясно какво се случва. Този филм го играхме с пандемиите. Това, което може да се случи с вдигането отново на ДДС, го сравнявам с пандемията, защото изпразнят ли се ресторантите, последствията са пагубни. Аз съм главен готвач от 16 години. При пандемията загубих много хора от екипа, защото не успяха да устискат и се отказаха от бранша. Вече работят коренно различно нещо. Не се върнаха. Още един такъв стрес ще доведе не до оголване просто. Липсата на хора ще бъде пагубна“, казва той.

Убеден е, че много обекти ще трябва да затворят дори поради липса на персонал.

„Ние цяло лято набираме кадри. Предлагаме едни от най-добрите условия във Велико Търново, но няма желаещи. Да кажем, беше сезон, били са на морето, но свърши сезонът и пак няма хора. Собственикът ни не може да ни дотира постоянно. Един месец ще го направи, но това не е патронаж, постоянно да го прави. Клиентът е всичко за нас, той няма вина, но когато тази услуга стане непосилна за него, е ясно какво ще направи. Сметката на стол, както ние казваме, започва много да намалява. Хората идват, заведенията може да се пълни, но дали ще консумира само една салата или салата с основно вече е много важно. Това рефлектира върху оборота, а разходът си е ежедневен и месечен. Ние много малко можем да го променим от това дали заведението е пълно или празно“, сочи Радослав.

Той работи с екип от 25 души. По думите му, тези хора са нужни, за да се поддържа имидж и качество и те трябва да получават добри заплати.

„Ако им ги намалиш, ще напуснат. Предвид цялата инфлация, най-нормалното е да се увеличи заплатата им с 10-20% минимум, но на фона на това, което очакваме, става немислимо качването, камо ли да говорим за намаляване. Това ще е катастрофа“, категоричен е Радослав.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com