Рибари, хотелиери и ресторантьори скочиха срещу перките за ток в морето

5100
Рибари, хотелиери и ресторантьори скочиха срещу перките за ток в морето
Снимка: iStock

Рибари, природозащитници, хотелиери и ресторантьори поискаха законопроектът за енергията от възобновяеми източници (ВЕИ) в морските пространства да бъде оттеглен. Това се случи на кръгла маса в Народното събрание, организирана от Ивайло Мирчев от "Продължаваме промяната - Демократична България", който обаче не присъстваше.

Припомняме, че миналата седмица проектът мина първо четене, срещу него гласуваха "Възраждане", БСП и "Има такъв народ". Критиките на опозицията, както и на хотелиерите са, че вятърните перки в морето ще са видими от плажовете и ще откажат туристите от българското Черноморие. По време на дебатите Мирчев се опита да ги успокои, че съоръженията ще се разполагат на 20 и на 50 км навътре и няма да се виждат от брега.

Критики 

По време на днешната кръгла маса председателят на енергийната комисия Делян Добрев от ГЕРБ, който е съвносител на текстовете, увери, че докато не видят всички становища, няма да приключат с гледането на законопроекта на второ четене в комисията. Още: Хотелиери: Перките в морето ще съсипят туризма

Ирина Матеева, отговорник по европейските политики на Българско дружество за защита на птиците, посочи, че има европейска директива, която изисква предварително планиране и създаване на карта на ВЕИ накъде трябва да се насочи инвеститорският интерес. Тя настоя за оттегляне на законопроекта, а парламентът да се съсредоточи върху транспониране на директивата. Матеева отбеляза, че ветрогенераторите пряко убиват птиците, но също така губят местообитание. Те не ходят там, където се перките, уточни тя.

Интересна подробност - говорим за вятърни паркове в морето, не на сушата.

Емил Милев от „Черноморски изгрев“ поиска да бъде оттеглен законопроектът в този му вид. Той посочи, че като рибар, не го интересува дали ветрогенераторите ще се виждат, а колко ще бъде нарушено екологичното равновесие в морето. Милев коментира, че с изграждането на вятърни паркове ще бъдат ограничени рибните полета. "Три-четири офшорни парка ще ни вземат над 20 % от територията на морето", отбеляза той, цитиран от БТА. По думите му, където се изгради такъв парк, където минава кабел, там риболов няма.

От Съюза на хотелиерите в „Златни пясъци“ и „Свети Константин и Елена“ коментираха, че вносителите обричат целия бранш на гибел. "Вятърни паркове има в Северно море, но там няма развит туризъм, отбеляза Атанас Карагеоргиев. По думите му с 10% намаляват цените на имотите, само като се заговори за перки, а с 50-70 %, когато започнат да се строят. Става въпрос за лобистки интереси, смята Карагеоргиев. Изрично помолен от модератора на дискусията д-р Александър Симидчиев (ПП-ДБ) да представи откъде взема данните за намаление на цените, за да може депутатите пак да анализират, Карагеоргиев не пожела да каже източника/източниците си на информация за цените на имотите. Още: Четири формации внесоха нов закон за ВЕИ в морските пространства

Александър Симидчиев коментира още, че ефектът върху туризма ще е или минимален, или никакъв, защото перките няма да се виждат от брега. 

"Не очаквайте никой от туристическия бранш да ви подкрепи, а нови избори рано или късно ще има", отговори Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията. "Този закон трябва да бъде изтеглен, да седнат всички хора, които са тук, да го напишат заедно", добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Предварително онлайн одобрение на ипотечен кредит е новата дигитална услуга на ОББ

България е втора по понижение на парниковите емисии в ЕС

ЕК с нова икономическа прогноза за България: Близо ли сме до еврозоната?

БВП на България нараства през първото тримесечие

Средната заплата у нас нараства, в София за първи път скочи над 3000 лева

НСИ отчете най-ниска инфлация от април 2021 г.

КРС иска по-тежки регулации – без пазарна обосновка и в противоречие на политиката в ЕС

ЕБВР посочи основните рискове пред българската икономика

Държавата обяви колко търси от "Лукойл" за свръхпечалба през април

Икономисти убедени, че България ще извърви пътя си към Еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика