Росен Христов: Нанесена е щета за милиони при директното договаряне на газ

4642
Росен Христов: Нанесена е щета за милиони при директното договаряне на газ
Снимка: БГНЕС

"Газпром" не е отговорила към момента. Самият факт, че отворихме преговори с тях принуди другите доставчици да се конкурират. Ние нямахме газ за месец напред. Ние заварихме липса на газ и брутално високи цени, които икономиката отказа да плаща". Това заяви служебният енергиен министър Росен Христов.

Според министъра падането на цените на синьото гориво не единствено обвързано с борсовите цени, които вървят стабилно надолу, както и с пускането на интерконектора с Гърция.

Министър и шеф на "Булгаргаз" се хвалят с ниската цена на газа, но без да споменат интерконектора

Служебният министър на енергетиката Росен Христов и изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева дадоха съвместен брифинг...

"Нашата цена в момента е по-ниска от тази на борсата през август. Цената, която сме обявили, е 130 лева на мегаватчас. Ние купуваме почти наполовина на борсовата цена. Сделките през август са сключени с компании „МЕТ“ и посредници.

Росен Христов е категоричен, че при редовното правителство е нанесена щета за милиони заради директно договаряне. По думите му, не можело да има директно договаряне за доставки в срок по-малко от 12 месеца.  Той добави пред предаването "Защо, г-н министър" на bTV, че цялата документация е предадена на прокуратурата.

Горивата

Служебният кабинет готви да отмени въведената забрана за износ на горива от бургаската рафинерия.

"Какво се получава, ако ние забраним износа на горива от "Лукойл"? Всичко остава в България – ние не можем да го потребяваме. Всичко се пълни в хранилище. Те няма да има къде да го слагат и спират да произвеждат. Ние ограничихме нерегламентираният изход. Това е обсъждано с Христо Алексиев. "Лукойл" произвежда горива, които в България и ЕС не се ползват. Те се продават в трети страни. Ако те не се изнасят, ще останат тук. Ако се запълнят хранилищата, ще намалят производството. Изключително е важно за българския потребител "Лукойл" да работи, защото така ще се намалят на цените", обясни Христов.

Росен Христов: Цената на газа през ноември може да падне и под 166 лв.

Министърът на енергетиката Росен Христов прогнозира, че цената на газа през ноември може да падне и под 166 лв. като стойността ѝ може ...

Според него в момента печалбата на компанията не остава в България.

"Ние сега се радваме на най-ниските цени в Европа. Ако се намали производството им, цените скачат, уволняват хора или евентуално спират. Ние имаме отговорност към нашите съседи. Не можем да се изключим от общия пазар", добави той.

Министърът заяви, че изключението от ползването на руския петрол не засяга продажбата на горива. "Ние имаме задължения да поддържаме енергийната сигурност в региона", подчерта Росен Христов.

Цената на тока

„Цените на електроенергията зависят от борсовите пазари в ЕС. Ние сме единен пазар. Оттеглихме двете тарифи за тока, защото има голямо политическо напрежение и въпросът се политизира. Нямаше желание професионално да се обсъждат нещата“, каза Христов.

Енергийният министър обвини Кирил Петков в опит за нарушение по въпроса за ядреното гориво

Няма нарушение, но има опит за такова нещо. Това коментира министърът на енергетиката в служебното правителство Росен Христов по адрес ...

„В момента в ЕС се обсъжда таван на газ, таван на ток, таван на газ за произвеждане на ток. Това не е самостоятелен въпрос. Важно е какъв е целият пакет от мерки, за да знаем как ще гласуваме“, добави той.

Ядреното гориво

„Отменихме решението, което казваше, че не трябва да сме зависими от руското гориво за АЕЦ „Козлодуй“, защото пречеше на един от възможните нови доставчици „Фраматом“. Тя е френска компания, купила руски лиценз, но цялото производство е Европа. Решението ограничаваше конкуренцията. Две фирми са заявили интерес за участие в търга – „Фраматом“ и „Уестингхаус“, заяви Христов. 

Според него френската компания не е зависима от Русия, защото вече са закупили всички технологии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com