Румен Драганов: В туризма концесионерите са по-силни от премиера

2408
Румен Драганов: В туризма концесионерите са по-силни от премиера
Снимка: БГНЕС

"Колкото пъти говорим с управляващите туризма, те до такава степен са предали интересите на българския туризъм, че в момента дори не могат да водят преговори с техните наематели - концесионерите на плажовете. Те се явяват по-силни и от министър, и от министър-председател". Това заяви в студиото на "Денят започва" на БНТ Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. 

Кметове и главни архитекти продължават да издават разрешения за строежи, алармира и срещу презастрояването той. Драганов предупреди за корупция в общините и отрицателното влияние на презастрояването върху туризма. Инвестиралите в туризма страдат от това, че кметовете им непрекъснато разрешават нови и нови строителства и пада средната заетост и средната цена на тези, които вече са направили вложения в туризма, освен, че се нанасят щети на природата, поясни експертът.

Екозащитници на протест срещу застрояването в Синеморец, алармират и за проблемен ремонт в Балкана

Природозащитници излизат на протест срещу застрояването в Синеморец, става ясно от инициатива в социалните мрежи. Очаква се да се вклю...

"Някакви хора с някакви куфари пари се размотават из страната и като хванат някакво кметче и пуф - започват да строят някакви неща тук и там и сега виждаме как прокуратурата започва да ги лови един по един", изтъкна Драганов.

"Все още виждаме хотели, построени върху пясъка, невидени от главния прокурор, невидени от министър-председателя, за които някои твърдят, че били законни", посочи той и заключи: "Изводът е - да си вземем държавата, изводът е, че трябва да станем държава".

Драганов е оптимист за туристическия септември, който според него ще е много интензивен в цялата страна. 44 000 легла има в планината и заетостта там е много висока; навсякъде са интензивни пътуванията; магистралите станаха тесни, посочи той.

Проблем, който изпъкна през летния сезон, е този с местата за паркиране. Това ще е проблем и през зимния туристически сезон. Навсякъде в туристическите комплекси страдаме от липса на паркоместа и диспечирането на свободните места, каза експертът. 

Четири красиви места, които да посетим в България през септември

Есента чука на вратата и септември вече е в началото си, но все още имаме много слънчеви дни, които да ни дадат възможност да се наслад...

По думите му, "устоя семейният бизнес - къщи за гости, малки семейни хотели, а пострадаха тези, които са планирали нискобюджетен туризъм от чужбина с работници от Украйна и Молдова".

"Ние сме имали свърхтуризъм през последните години на база на това, че докарваме много нискобюджетни туристи от фирми, регистрирали своите сметки в офшорни компании", посочи Драганов. 

Той препоръча да бъдат предвидени средства за ваучери за здравна превенция или ваучери за почивка по 720 лева на човек, които да се дистрибутират от фирмите както ваучерите за храна. 

"Хората са много доволни от това, че цените наистина са по-ниски, но продължават да правят сравнение с Гърция, отбеляза Драганов и изтъкна конкурентността на Гърция. Там не се плаща за чадъри, отбеляза Драганов и предположи, че у нас това не може да се случи. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Икономическите и потребителските нагласи в България и в ЕС промениха посоката

Започват масови уволнения във въглищния регион на Стара Загора

Къде в Европа жилищата са най-скъпи и колко са готови да плащат хората?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика