Руснаци държат около 500 хил. имота в Източна България

41995
Руснаци държат около 500 хил. имота в Източна България

Според данни на генералното консулство на Руската федерация руски граждани притежават около 500 000 имота в Източна България. Временно или постоянно пребиваващи руснаци има в няколко области. Това са  Варна, Добрич, Шумен, Бургас, Ямбол и Сливен.

"Има и по-намахани, има и юристи, има и хора, които си местят целия бизнес - говорим за бизнес недвижимости, за туроператорски бизнес", разказа Венелин Манолов пред bTV. Той има фирма за превози.

Никой няма да спира обикновените руснаци за ЕС, казва висш руски политик

Няма да има ограничения и препятствия пред обикновените руски граждани, които пътуват до държава от Европейския съюз. Засега обаче Руси...

За руснаците от средната класа, които се опитват да избягат от стреса в големите градове, България е привлекателно място за закупуване на втори дом. Това написа британският всекидневник Financial Times в началото на декември. Според изданието около 400 000 руснаци притежават имоти в България, а броят на пребиваващите в страната целогодишно се увеличава, припомня bTV.

Постоянният поток от руснаци, които купуват жилища в Поморие, е увеличил населението на града двойно. „Ако не са руснаците, ще бъдат китайци, или ще бъдат турци или някакви други. Къде да се налеят, тука се създава някакъв вакуум - крайбрежие, южен район, хубав, мек климат, ако не са руснаци, ще са други, а руснаците са ни братушки поне”, коментира Манолов.

Обемът на руски корпоративни капиталовложения в българската икономика през последните 10 години е почти 2 млрд. долара. А през миналата година петима руски граждани са получили български документи за самоличност срещу инвестиция от 1 млн. лв., както изисква българското законодателство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика