Ръстът на БВП се забавя в края на 2023 г.

811
Ръстът на БВП се забавя в края на 2023 г.
Снимка: iStock

Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на България се забавя през четвъртото тримесечие на 2023 г. на годишна база. Това съобщават от Националния статистически институт (НСИ).

През четвъртото тримесечие на 2023 г. БВП нараства с 1,6 на сто спрямо четвъртото тримесечие на предходната година и с 0,5 на сто спрямо третото тримесечие на 2023 г. според сезонно изгладените данни по експресни оценки. През третото тримесечие на миналата година БВП е нараснал с 1,7 на сто на годишна база и с 0,4 на сто спрямо второто тримесечие на 2023 г.

Още: БВП на България забавя растежа през третото тримесечие, но остава над средния за ЕС

Годишни промени

През четвъртото тримесечие на 2023 г. спрямо четвъртото тримесечие на предходната година брутната добавена стойност (БДС) нараства с 0,2 на сто. През третото тримесечие на 2023 г. спрямо третото тримесечие на предходната година брутната добавена стойност беляза ръст от 0,6 на сто, сочи справка в националната статистика.

Крайното потребление през четвъртото тримесечие на 2023 г. регистрира ръст от 3,1 на сто, бруто образуването на основен капитал се увеличава с 4,2 на сто през четвъртото тримесечие на 2023 г. спрямо четвъртото тримесечие на предходната година по сезонно изгладени данни. Износът на стоки и услуги намалява с 1 на сто, а вносът на стоки и услуги намалява с 5,4 на сто.

Тримесечни промени

През четвъртото тримесечие на 2023 г. спрямо предходното тримесечие брутната добавена стойност нараства с 0,2 на сто, докато през третото тримесечие на 2023 г. спрямо предходното БДС се увеличи с 0,1 на сто.

Още: Световната банка рязко понижи прогнозата за ръст на българската икономика за 2023 г.

Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през четвъртото тримесечие на 2023 г. причина за регистрирания икономически ръст по сезонно изгладени данни спрямо предходното тримесечие е увеличението на крайното потребление с 1,1 на сто.

БВП в номинално изражение

Според експресните оценки на НСИ за четвъртото тримесечие на 2023 г. БВП в номинално изражение достига 51 055,0 млн. лева. Реализираната добавена стойност през четвъртото тримесечие на 2023 г. е 44 444,9 млн. лева. Справка в НСИ показва, че през третото тримесечие на миналата година БВП е бил 47 732,8 млн. лева, добавена стойност - 41 640,4 млн. лева.

По елементи на крайното използване през четвъртото тримесечие на 2023 г. най-голям дял в БВП заема крайното потребление с 81,7 на сто, което в стойностно изражение възлиза на 41 697,4 млн. лева. През четвъртото тримесечие на 2023 г. бруто капиталообразуването е 10 132,5 млн. лв. и заема 19,8 на сто относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е отрицателно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Ето каква цена на газа предложи "Булгаргаз" за май

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

АЕЦ "Козлодуй" започва работа с американското гориво, ето как ще се случи

Промяна и улеснение за обезщетенията за безработица

Решено: Алтернативният данък за гъбарите остава

Инфлацията в еврозоната: Стабилна и през април

eMAG: Преди Великден българите се грижат за домовете, градините и добрата си форма

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика