Сериозен ръст в цените на горивата и транспортните разходи от началото на годината

1758
Сериозен ръст в цените на горивата и транспортните разходи от началото на годината
Снимка: БГНЕС

Макар че 2021 г. започна с нищожна месечна инфлация от 0,2%, през февруари тя вече е 0,6% в сравнение с предния месец. В основата на поскъпването сега стоят най-вече горивата и разходите за транспорт, които са се вдигнали средно с 2% за един месец, след като и през януари се бяха повишили с 1,2%, пише 24 часа.

За два месеца от началото на годината дизелът и бензинът поскъпнаха с над 6%, а разходите за транспорт само през февруари нараснаха с 2% През втория месец от годината масовият бензин А95Н е поскъпнал с нови 4%, след като през януари бе вдигнал цената си с 2,3%, а дизелът е поскъпнал с нови 3,8%, след като през януари беше стойността му беше с 3,2% повисока. През февруари пропан-бутанът за превозни средства е поскъпнал с 6,7%, метанът - с нови 2,2%, а таксите за шофьорски курсове - с 2,3%. Най-вероятно този процес ще продължи и по-нататък, тъй като от началото на 2021 г. петролните котировки постоянно пълзят нагоре и в понеделник основните видове петрол по световните борси добавиха нов половин долар към цените си, достигайки 69,63 долара за барел за сорта “Брент” и до 66,03 долара за американския лек суров петрол.

Според бранша: Малките бензиностанции продават горивата с над 10% по-евтино от големите вериги

Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива отчита, че в настоящия момент малките бензиностанц...

Според експерти основната причина за това повишение на цените на горивата е тъpceнeтo в Kитaй, което през последните два месеца ce e вдигнало c пoчти 17%, движено главно от рязкото нарастване на промишленото производство и продажбите на дребно в страната. Teмпoвeтe нa pacтeж и нa двaтa пoкaзaтeля нaдминaват пpoгнoзитe нa eкcпepтитe, още повече че на годишна база сравнението се прави с януари и февруари на 2020 г., когато Китай бе напълно парализиран в началото на пандемията.

Извън горивата и транспорта у нас през февруари има по-забележимо поскъпване – 1,2% в сравнение с предния месец, на храните и безалкохолните напитки, което е необичайно за този месец от годината. Много групи стоки и услуги обаче са поевтинели, например облеклата и обувките през февруари са с 1,7% по-евтини, а цените на алкохола и цигарите остават на равнището си от януари. На месечна база са започнали да поевтиняват и много видове електроуреди, ползвани в домакинството, таксите за детски градини и ясли, козметиката и продуктите за лична хигиена. Втори пореден месец обаче поскъпват извънболничните медицински услуги, в които влизат лабораторните изследвания, а също и лекарските и стоматологични услуги. В същото време годишната инфлация, която се взема предвид за покриване на критериите за влизане в еврозоната, бележи лек спад – от 0,9% през януари на 0,7% през февруари. Това се дължи на факта, че през последните месеци на 2020 г. имаше предимно дефлация или съвсем леко увеличение на цените в рамките на до 0,5%. За да се покрият критериите, този индекс трябва да бъде под 1,7%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ОИСР с изненадваща прогноза за българската икономика

Разрешенията за строеж на нови жилищни сгради се увеличават в началото на годината

"Разумна мярка, която трябва да стане постоянна": Мариана Кукушева за нулевото ДДС на хляба и брашното

Световни лидери в строителството на енергийната инфраструктура искат да изграждат Вертикалния газов коридор у нас

Преобразуването на опасни отпадъци в ресурси: Възможно ли е?

От изгодни технологични решения до ежедневни навици: Как да намалим своята екологична следа?

Ето каква цена на газа предложи "Булгаргаз" за май

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика