Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скандалът с договора за евтиния газ от Азербайджан и Булгаргаз става все по-голям

29 декември 2021, 08:04 часа • 30239 прочитания

Да, "Булгаргаз" сезира ДАНС на 21 декември във връзка с изтекла информация по клаузи от договора с азерския доставчик на газ. Това е недопустимо – да се вадят документи. Това би могло да доведе до последици за "Булгаргаз". Има превратни тълкувания и това може да доведе до напрежение. Подробно сме описали случая. Това обяви директорът на "Булгаргаз" Николай Павлов.

На въпрос на bTV кой изнася информация, отговорът беше по две линии – Българската газова асоциация и блогъри. Не знам къде може да е другаде договорът, най-вероятно КЕВР, добави Павлов.

Азербайджан може да има претенции към "Булгаргаз" и може да има влияние върху самия договор, предупреди Павлов. И посочи, че имало много остро писмо от Баку – в него засега не се говори за спиране на доставки, а Азербайджан да бъде информиран за всички стъпки, които "Булгаргаз" предприема, за да спре информационния теч и да бъдат наказани виновниците. Затова и ДАНС следва да установи как е изтекъл договорът, казва Павлов.

Попитан колко газ получаваме от Азербайджан, което е търговска тайна, Павлов не отговори, а само обясни как газът следва да минава през интерконектора с Гърция, който не е завършен. Не можем да приемаме газа и подлежим на санкции – започнаха разговори газът да бъде доставян по друг маршрут. Доставят се количества, които може да се позволи, каза Павлов и накрая посочи – малко над 1/3 от 1 млрд. куб. метра годишно. Това беше разкрито от председателя на КЕВР Иван Иванов в излъчено онлайн заседание на КЕВР, който беше далеч по-точен в числата – 35%.

"Булгаргаз" не се е отказвал от количества от азерския газ. Но те доставят толкова, колкото е възможно според инфраструктурата, повтори Павлов след няколко въпроса дали е подписал документ, с който се променят доставяните количества. И не можа да каже колко губи България от липсата на пълната доставка. Но подчерта отново – Азербайджан няма задължение да доставя през друг газопровод, освен през недовършения интерконектор с Гърция.

Единият вариант за доставка е през Турция, но там няма споразумение за междусистемна свързаност и затова се ползва маршрут през Гърция, според Павлов.

Павлов категорично отрече, че "Булгаргаз" тегли газ от хранилището в Чирен и ги продава на борсата. "Евентуално, ако има свободни количества, които не са взети от клиентите, ги продаваме на борсата", добави той, но с уточнение, че си има график за теглене и той трябва да се изпълни.

Още: Лобисти атакуват Булгаргаз в интерес на Русия?

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес