Стоян Мавродиев: Пенсионните фондове са по-добре контролирани от банките

27944
Стоян Мавродиев: Пенсионните фондове са по-добре контролирани от банките
Снимка: БГНЕС

През 2014 година пенсионните фондове са проверени около 7400 пъти - дистанционно и на място. Това каза Стоян Мавродиев, председател на Комисията за финансов надзор (КФН), в разговор с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2“.

Пенсионните дружества са точно десет, всяко от тях управлява по няколко пенсионни фонда, по закон може по три максимум.

Изяждат ли пенсионните фондове парите ни с такси - ще е ясно в края на януари

Не трябва да се противопоставя солидарният модел срещу спестовният. Ако се разчита само на НОИ, покрай два демографски фактора – ...

"Дистанционна проверка означава проверка по документи на определени конкретни трансакции, факти и обстоятелства, които интересуват нашите колеги от управление „Осигурителен надзор“, извършващи надзора. Има 13 проверки на място във всяко едно от дружествата, т.е. наши служители са били в офисите на дружествата физически, в рамките на тези 13 проверки месеци наред“, заяви председателят на КФН.

Мавродиев категорично не е съгласен, че липсва надзор над частните пенсионни фондове. Според него надзорът над тях е изключително тежък и сериозен, даже е по-сериозен от този върху банките. Шефът на КФН призна, че са налагани глоби заради "нарушения на режима за сделки със свързани лица". Имало и констатирани нарушения, извън законовите параметри, касаещи сделки със свързани лица, които също били санкционирани. Той обясни, че в момента не разполага със статистика, за да каже кои са тези пенсионно-осигурителни дружества. Всичко това е обявено в отчетите на КФН пред Народното събрание, качено и на сайта на КФН, допълни Мавродиев.

Общо пенсионните фондове са глобени с 200 хил. лева през миналата година.

"Има двоен контрол, както от КФН, така и от страна на банките попечители", каза Мавродиев.

Шулева иска пенсионните фондове да намалят таксата за управление

Като цяло съм против пенсионната реформа в този ѝ вид, но има и едно положително нещо – някои от пенсионните фондове имат отрицат...

Според председателя на КФН говоренето и сравняването между капиталовия стълб, т.е. частните пенсионни фондове, и между НОИ просто няма как да бъде правено, това са две съвсем различни системи и съответно опитите за аналогия между двете са безкрайно неправилни и неточни.

"В частните пенсионни фондове всички ние внасяме своите осигуровки, които се съхраняват в индивидуални сметки и съответно се инвестират във фондовете с цел доходност. Докато първият стълб, НОИ, на практика получава средства от държавата с цел да извършва пенсионни плащания към пенсионираните вече български граждани, т.е. там няма индивидуални сметки, няма управление на средства по начина, по който се прави във втория и третия стълб, съответно прилика между двата модела няма и няма да се правят съпоставки“, коментира Стоян Мавродиев.

Попитан дали не е нарушение на закон, че бивш служител на КФН - Пирин Христов, работи в пенсионен фонд "Утре", който окончателно трябва да получи разрешение за дейност на 15 януари тази година, Мавродиев отвърна, че не е специалист по трудово право, за да отговори. Той каза, че Пирин Христов не е бил част от ръководния състав, а редови експерт и едва ли би могъл да нанесе проблеми на КФН или на финансовата стабилност. Пирин Христов е заемал поста началник отдел "Оперативен контрол”, управление “Осигурителен надзор”, КФН.

Стоян Мавродиев разсея слуховете, че КФН трябва да провери случая с „KPMG - България“, тъй като това е в правомощията на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори. КФН и КПНРО са две независими институции, избирани от Народното събрание и отчитащи се пред него, уточни той.

И Менда Стоянова се заигра с ДПС

След като преди нова година вицепремиерът по коалиционната политика и администрацията Румяна Бъчварова "покани" ДПС да подкрепи ГЕРБ, д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика