Стопанската камара не подкрепя бюджета на служебния кабинет: Така няма да влезем в еврозоната

952
Стопанската камара не подкрепя бюджета на служебния кабинет: Така няма да влезем в еврозоната
Снимка: БГНЕС

Българската стопанска камара (БСК) обяви, че не подкрепя нито едно от трите предложения на служебния кабинет за бюджет - държавен, на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

"Последователно в годините изразява принципна позиция, че чрез бюджетната политика следва да се провеждат реформи, които да подпомогнат членството на Република България в ОИСР, Еврозоната и Шенгенското пространство. Постигането на тези цели ще нареди страната ни сред най-проспериращите и високоразвити държави в ЕС. За съжаление, въпреки елементите на по-голяма прозрачност, бюджетът не е конструиран като програмен, с ясни индикатори и цели за провеждане на необходимите реформи", твърдят от БСК в своя позиция.

Тя е във връзка с провеждащото се днес заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) по проектозакона за бюджет 2023 г.

ОЩЕ: Служебният кабинет предлага бюджетен дефицит от 6.4%, няма да пипа данъците

"Подкрепяме запазването на стабилността на данъчната система и считаме, че до членството на България в Еврозоната в нея не трябва да се правят промени", гласи становището на БСК, след като служебното правителство обяви, че няма да вдига данъци, но дефицитът така ще бъде 6.4% от БВП.

Нинова: Няма да подкрепим бюджета на служебния кабинет - искат да им узаконим беззаконията

Нашият финансов екип се събра и взехме решение, че няма да подкрепим предложения проект за бюджет на служебния кабинет. Това обяви лид...

"Вярваме, че развитието и предоставянето на електронни услуги следва да намери отражение в намаляване на броя на наетите в администрацията, което да доведе и до намаляване на бюджетните разходи за нейната издръжка. Дългогодишна позиция на БСК е, че България се нуждае от ефективна и добре работеща държавна администрация, която да работи в полза и интерес на гражданите и бизнеса, а не обратното. Крайно време е да се пристъпи към намаляване на държавни структури с припокриващи се или сходни функции, което да позволи намаляване на бюджетните разходи за тяхната издръжка и да освободи ресурс за увеличаване на възнагражденията на тази част от наетите, които са недофинансирани", твърдят още от БСК.

Те смятат, че бюджетът следва да бъде консервативен, да избегне необезпечени разходи за увеличаване на доходите в публичния сектор и домакинствата, и да предвижда:

" - Разумен бюджетен дефицит в периода 2023-2025 г., който да не препятства членството на България в Еврозоната;

- Разпределение на 100% дивидент от държавните дружества;

- Реалистичен размер на капиталовите разходи. За 2021 г. те са 3 790,7 млрд. лв., 2022 г. – 5 539,3 млрд. лв., като през 2023 г. се предвижда те да се удвоят до 10 105 млрд. лв. и да нараснат за 2024 и 2025 г., съответно – на 13 215,3 и 12 468,1 млрд. лв.;

Икономисти: Отдалечаваме се от Еврозоната с 3-4 години

"Направени са такива допускания в средносрочната бюджетна програма, която съпътства подготвения бюджет за 2023 г. Очевидно тези пари щ...

- Предвидените средства за капиталови разходи да не могат да се прехвърлят в други бюджетни пера;

- Реално съкращение на разходите за държавна администрация, която продължава да бъде в същия размер, докато населението на страната е намаляло съществено (установено с актуално национално преброяване);

- Ефективни бюджетни разходи с ясно измерими публични ползи;

- Провеждане на реални реформи, а не инерционно увеличаване на финансирането за поддържане на нереформирани и неефективни сектори".

За БСК е притеснителен дефицитът от 6.4%. Според тях това означава, че в периода 2023 – 2025 г. България ще нарушава Критерий №2 за влизане в Еврозоната: "Стабилни и устойчиви публични финанси“ с продължително ниво на дефицита над праговите стойности и риск от процедура за прекомерен дефицит.

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС в спор за дефицита: Кой е виновен за харчовете?

"Състоянието на публичните финанси в България е изключително тежко - 6,4% дефицит е рекорден за страната ни. Харчим 12 милиарда повече,...

Инфлацията в момента в България на годишна база (към м. март 2023 г.) е 14%. В същото време за същия период на годишна база в Еврозоната тя е 6.9%. Тоест България поддържа два пъти по-висока инфлация от тази в Еврозоната. "Следователно, в периода 2023 – 2025 г. България може да нарушава Критерий №1 за влизане в Еврозоната: "Ценова стабилност“ с размер на инфлацията над допустимите стойности", аргументират се от камарата.

Според тях в периода 2021 – 2025 г. България ще е държавата членка в ЕС с един от най-скоростно нарастващите дългове с над 10%, "който в номинално изражение ще се удвои". "Предвид демографското състояние на държавата и структурата на нейната икономика, това ще направи много скъпо обслужването на този дълг в условията на продължително влошаване на условията на дълговите пазари", смятат от БСК.

"Всичко това поставя под риск членството на Република България в Еврозоната и ОИСР, което трябва да представлява първостепенна национална цел", се добавя в позицията.

"Изразяваме своите резерви, свързани с приходната и разходната част на предложения проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 г. и проект на Актуализирана средносрочна бюджетна прогноза за периода 2023-2025 г., внесен от министъра на финансите, поради което се въздържаме от подкрепа", завършват от БСК.

ОЩЕ: Асен Василев откри две грешки в бюджета: Без тях дефицитът ще е 3,6% (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Поскъпването на любим продукт в ЕС се забави, в България обаче цената му расте

Домашните любимци в България вече имат специален магазин в eMAG с над 50 000 продукта

Вносител №1 на захар в света, принуден да внася заради най-лошата реколта от 1900 г.

Заработи първата в България и региона водородна зарядна станция

Строителството в София - по-скъпо от това в Барселона и Мадрид

NEXT BASKET - едно SaaS решение с допълнителни услуги и по-ефективно управление на онлайн бизнеса

„ЕСКО България“ започва изграждането на трета ВЕИ централа за „Аурубис България“

НАП, Митниците и полиция влязоха в "Лукойл"

България и Южна Корея обсъждат съвместни покупки на природен газ

Германците изработили 775 млн. часа неплатен извънреден труд през 2023 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика