Световната банка: Емигрантите пращат 600 млн. долара в България през 2021 г.

5243
 Световната банка: Емигрантите пращат 600 млн. долара в България през 2021 г.
Снимка: iStock

Емигрантските трансфери към България ще намалеят с 37% през тази година до общата сума от 600 млн. долара (531 млн. евро). Това става ясно от най-новия доклад на Световната банка за паричните трансфери на мигранти по света. Според изчисленията на институцията, парите, които изпращат българите зад граница у нас, ще намалеят с 355 млн. долара спрямо предходната 2020 година, когато сумата възлизаше на 955 млн. долара. Така парите от чужбина ще се равняват на едва 0.8% от брутния вътрешен продукт на България през настоящата година.

Вчера Българската народна банка публикува данните за емигрантски трансфери за първите девет месеца на настоящата година, като сумата възлиза на близо 125 млн. евро, което е спад от малко над 60% спрямо миналата година. Традиционно данните на различните институции по света се разминават поради разлики в използваната методология и трудното проследяване на всички парични трансфери в глобалния свят.

На фона на България, данните на Световната банка показват, че най-висока номинална сума от емигрантски преводи сред развиващите се държави от региона на Европа и Централна Азия ще получи Украйна – цели 16.3 млрд. долара, следвана от Русия (10.4 млрд. долара), Румъния (8 млрд. долара или 2.3% от БВП на страната), Узбекистан (7.6 млрд. долара) и Сърбия (4.5 млрд. долара или 7.3% от БВП на страната).

Емигрантските трансфери към Република Северна Македония ще достигнат 435 млн. долара или 3.1% от БВП на страната, към Гърция сумата ще бъде 651 млн. долара или 0.3% от БВП на страната, а към Турция трансферите ще достигнат 680 млн. долара или 0.1% от БВП на страната.

Като дял от БВП, Таджикистан заема лидерската позиция сред развиващите се държави в Европа и Централна Азия с 30.1%, следвана от Киргизстан (27.8%), Косово (16.7%), Молдова (15.2%), Грузия (12.3%), Узбекистан (11.6%), Черна гора (11.4%), Албания (10.5%), Босна и Херцеговина (9.2%) и Армения (9%).

България попада два пъти в топ 5 за най-скъпи коридори за превод на парични суми в Европа, сочи докладът на Световната банка. Преводът на пари от Турция към България върви с най-високи трансакционни разходи, а на четвърто място по най-високи разходи се нареждат преводите от Великобритания към България. Най-евтините преводи са от Русия към Грузия.

Колко пари изпращат навън чужденците, живеещи у нас

Темата за българите в чужбина, които изпращат милиони левове у нас всеки месец, отдавна живее собствен живот. Но не само българите търс...

Общата сума на всички емигрантски трансфери по света ще достигне 751.2 млрд. долара през 2021 година, сочат изчисленията на Световната банка. Сумата нараства с около 45 млрд. долара спрямо предходната 2020 година.

Страните с ниски и средни доходи ще получат 589.4 млрд. долара под формата на емигрантски трансфери.

Най-голямата сума през 2021 година ще отиде традиционно в Индия и Китай, преводи от съответно 87 млрд. долара и 53 млрд. долара. Мексико допълва челната тройка с парични преводи за 52.7 млрд. долара.

Държава като Германия ще получи емигрантски трансфери за 19.6 млрд. долара през тази година или 0.6% от БВП на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика