Световната банка рязко понижи прогнозата за ръст на българската икономика за 2023 г.

1252
Световната банка рязко понижи прогнозата за ръст на българската икономика за 2023 г.
Снимка: iStock

Световната банка рязко понижи прогнозата за ръст на българската икономика през следващата 2023 година. Брутният вътрешен продукт на страната в реално изражение ще нарасне с 1.7% през следващата 2023 година, става ясно от есенното издание на икономическата прогноза на Световната банка за региона на Европа и Централна Азия. Това представлява понижение от 2.6 процентни пункта спрямо предходната прогноза от месец юни тази година.

В същото време очакванията за БВП на България за тази година са леко ревизирани във възходяща посока – очакван ръст от 2.9%. Това представлява повишение от 0.3 процентни пункта спрямо предходното издание на прогнозата от средата на годината.

ЕБВР повиши прогнозата за ръст на българската икономика през тази година, но влоши очакванията за 2023 г.

Българската икономика ще нарасне с 3% през тази година, но ще забави растежа през следващата 2023 година. Това става ясно от най-новата...

За 2024 година Световната банка очаква икономиката на България да засили темпа на растеж до 3.3%.

Прогнозата донякъде съвпада с последния доклад на Европейската банка за възстановяване и развитие, която също повиши очакванията за ръст на БВП на България за тази година, но сериозно понижи прогнозата за следващата 2023 година. ЕБВР прогнозира ръст от 3% през тази година, което представлява повишение от 0.5 процентни пункта спрямо предходната прогноза и нарастване на БВП от 1.5% през следващата 2023 година, което е понижение в очакванията от 1.5 процентни пункта.

Дългосрочните предизвикателства, пред които е изправена България, включват отрицателни демографски тенденции, институционални и управленски слабости и неоптимални обществени услуги, с големи различия в качеството и достъпа между регионите, пише в доклада за България.

Прогнозата за растеж на България за 2022 г. е повишена до 2.9% заради по-добро от очакваното представяне през годината до момента. Предвижда се забавянето на растежа да започне през второто полугодие на 2022 г. и да продължи през 2023 г. в съответствие с глобалните тенденции и тенденциите в ЕС, посочват от Световната банка.

В бъдеще реформите и инвестициите в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост и Многогодишната финансова рамка на ЕС ще помогнат за поддържане на растежа. И все пак рисковете остават в посока надолу и са вероятни по-нататъшни ревизии в низходяща посока в случай на продължителни шокове в предлагането и цените на международните пазари.

БНБ понижи драстично прогнозата за ръст на българската икономика

Българската народна банка понижи очакванията за ръст на родната икономика през тази и следващата година, става ясно от най-новoто издан...

Прогнозира се инфлацията да остане висока и да приключи 2022 г. с двуцифрено число, с постепенно намаляване през 2023 година.

Фискалният дефицит вероятно ще нарасне до 4.2% от БВП поради очакваното забавяне на икономиката и наскоро одобрените антиинфлационни мерки. Дефицитът по текущата сметка също се очаква да се разшири през 2022 г. до 2.7% от БВП, тъй като цените на вноса скочат.

На фона на по-добрия от очаквания растеж за 2022 г., бедността, измерена чрез линията на бедност от 6,85 щатски долара по паритет на покупателната способност за 2017 г., се очаква да намалее от 7.1% през 2021 г. на 6.8% през 2022 година.

Въпреки това потенциалът за рискове от спад остава висок, особено в контекста на войната в Украйна. Нарастващите цени на храните и енергията продължават да оказват натиск върху по-бедните българи, които харчат непропорционално висок дял от доходите си за тези продукти, отбелязват от институцията.

Социалното подпомагане и заплатите, които не са в крак с инфлацията, допълнително ще подкопаят покупателната способност на домакинствата. Прогнозите са, че бедността ще остане относително непроменена на 6.7% през 2023 г., въпреки че рисковете от спад вероятно ще продължат, пише в доклада.

Световната банка: Рискът от глобална рецесия през 2023 гoдина се повишава

Светът може да се доближава до глобална рецесия, тъй като централните банки едновременно повишават лихвените нива, за да се борят с уск...

Отделно, перспективите на България са помрачени от последния пристъп на политическа нестабилност, който започна с вот на недоверие срещу правителството през юни. На 2 октомври са насрочени предсрочни избори, които ще покажат дали страната ще постигне известна степен на политическа стабилност. Ако не, политическата криза ще продължи, както беше през 2021 г., което може да се отрази негативно на темповете на усвояване на средствата от ЕС и структурните реформи, забавящи приближаването на България към средните доходи в ЕС, добавят от Световната банка.

Още: Какво е БВП и как се изчислява?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Standard & Poor's потвърди рейтинга на България със стабилна перспектива

Електрохолд представи приоритетите си за област Видин

Бизнесът вече може да заявява онлайн консултации с Българската агенция за експортно застраховане

Електрохолд планира инвестиции от над 2 млн. лв. в област Монтана

Над 2000 клиенти се довериха на Flip.bg и закупиха реновирани смартфони по време на Black Friday

ОББ с престижна награда за своята ESG стратегия

155% ръст на оборота във въздушния транспорт у нас

15 държави атакуваха ЕК, не са доволни от предложения таван на цената на газа

В ЕС не могат да се разберат за ценови таван на руския петрол - заради Полша и Унгария

Без държавна подкрепа за ГЕРБ за 1 лв. компенсация при горивата: финансовото министерство обясни защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика