Световната икономика ще отслабне през 2024 г. заради геополитическите битки: Доклад от Давос

4243
Световната икономика ще отслабне през 2024 г. заради геополитическите битки: Доклад от Давос
Снимка: iStock

Световната икономика ще отслабне през следващата година, прогнозира мнозинството от 60 главни икономисти от публичния и частния сектор. Това сочи проучване на Центъра "Нова икономика и общество" към Световния икономически форум в Давос. То е публикувано този месец и е традиционно, като целта му е да очертае приоритетите пред политиците и бизнеса.

Изводът е, че глобалната икономика е изправена пред несигурност, произтичаща най-вече от геополитически сблъсъци, но също и от разрушителното въздействие на изкуствения интелект.

Още: Неизвестна бъдеща болест, 20 пъти по-смъртоносна от Covid, ще обсъждат в Давос

Геополитическият сблъсък ще отслаби световната икономика

Прогнозата на главните икономисти за януари 2024 г. стартира на фона на продължителната слабост на глобалните икономически условия и разширяване на регионалните различия. В доклада се посочва, че в краткосрочен план - т.е. за следващите три години - темпото на раздробяване на световната икономика на блокове ще се ускори. Това смятат 7 от 10 главни икономисти, участващи в изследването. Този процес, предизвикан от геополитическите позиции на отделните страни, ще направи световната икономика и фондовите пазари по-нестабилни, смятат мнозинството от главните икономисти.

56% от главните икономисти очакват световната икономика да отслабне през следващата година, но други 43% предвиждат непроменени или по-добри условия.

Въпреки че има и положителни тенденции - например отслабване на инфлационния натиск и напредък в областта на изкуствения интелект (ИИ), бизнесът и политиците са изправени пред постоянни насрещни ветрове и продължаваща волатилност. Глобалната икономическа активност остава бавна, финансовите условия си остават затегнати, а геополитическите разломи и социалното напрежение продължават да нарастват, пише в доклада.

Още: Анализ: Близкото бъдеще се очертава лошо, а далечното - още по-лошо

Къде по света икономиката ще расте?

В регионален план резултатите показват различните модели на растеж. Най-жизнената икономическа активност се очаква в Южна и Източна Азия. Китай остава изключение. Предишната прогноза за страната беше силен или умерен ръст, но сега по-скоро се смята, че Пекин трябва да има умерени очаквания за ръст в икономиката за 2024 г. 

31% от икономистите виждат слаб икономически растеж в Китай през 2024 г. Нито един от респондентите не очаква висока инфлация там.

Снимка: iStock

За САЩ, Близкия изток и Северна Африка шест от всеки десет главни икономисти очакват умерен или по-силен растеж през тази година. Конкретно за Щатите - резултатите сочат, че 43% от икономистите очакват слаб растеж на икономиката, а 13% - висока инфлация.

В Европа 77% от икономистите очакват слаб или много слаб растеж през 2024 г., а 13 на сто виждат висока инфлация.

В други части на света очакванията са за умерен растеж като цяло, гласят обобщените данни.

Резултатите от проучването отразяват подобрението на инфлационните прогнози за 2024 г., като очакванията за висока инфлация са намалени във всички региони. Мнозинството икономисти също така очаква, че пазарите на труда (77%) и финансовите условия (70%) ще се разхлабят.

Още: Как Световният икономически форум в Давос стана мишена за конспиративни теории?

Разделение между Севера и Юга

Това издание на прогнозата се фокусира върху две ключови явления, които оказват влияние върху световната икономика - геополитическите събития и напредъка в областта на генеративния изкуствен интелект. Почти седем от десет главни икономисти очакват темповете на геоикономическа фрагментация да се ускорят през 2024 г. Мнозинството от анкетираните (87%) казват, че това ще засили волатилността на световната икономика и на акциите на фондовите пазари (80%). Изглежда, че има еднакво силен консенсус, че последните геополитически развития ще увеличат локализацията (86%) и ще укрепят геоикономическите блокове (80%).

Почти шест от десет (57%) икономисти също така очакват да се увеличи неравенството и да се задълбочи разделението между Глобалния север и Глобалния юг през следващите три години.

Нарастващата глобална фрагментация е тясно свързана с възраждането на индустриалните политики. Около две трети от респондентите очакват тези политики да позволят появата на нови горещи точки на икономически растеж и нови жизненоважни индустрии, а мнозинството (79%) предупреждава за нарастващо фискално напрежение и разминаване между икономиките с по-високи и по-ниски доходи (66%).

Икономистите са почти единодушни в очакването тези политики да останат до голяма степен некоординирани между държавите.

Още: Мрачни очаквания за възстановяването на световната икономика

Влиянието на изкуствения интелект

Бързият напредък в областта на изкуствения интелект го поставят на върха на бизнеса и в политическите програми през 2024 г. Респондентите са значително по-оптимистични по отношение на изкуствения интелект в икономиките с високи доходи, отколкото в развиващите се икономики, включително увеличаване на ефективността на производството (79%) и иновациите (74%). Мненията са по-разнообразни по отношение на ролята на ИИ за стандарта на живот (57%).

Главните икономисти са почти единодушни - 94% - в очакването си ръстът на производителността да стане по-значим в икономиките с високи доходи през следващите пет години, в сравнение със само 53% за страните с ниски доходи.

Мненията са малко по-разделени по отношение на вероятността генеративен ИИ да доведе до спад на доверието в страните с високи (56%) и ниски (44%) доходи тази година.

Още: Доклад: Дезинформацията чрез изкуствения интелект е най-голямата заплаха в света

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика