Танева вярва в ръста на родното производство на месо, мляко, плодове и зеленчуци

1030
Танева вярва в ръста на родното производство на месо, мляко, плодове и зеленчуци
Снимка: БГНЕС

111 млн. евро е отпуснатият бюджет от Европейската комисия за промоционалните програми за 2016 година. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на официалното откриване на Десетия Празник на горнооряховския суджук, съобщиха от МЗХ. Тя допълни, че самото кандидатстване вече е максимално улеснено и ще става по електронен път директно в ЕК. „Именно участието на родните производители в тези програми е един от начините страната ни да се позиционира по-добре на външните пазари“, изтъкна министър Танева, цитирана от БГНЕС.

„Политиката, която предприемаме на максимално възможен процент на обвързана подкрепа, трябва да доведе до увеличаване на производството на месо, плодове и зеленчуци, както и на мляко. Спрямо миналата година имаме увеличение в поголовието на почти всички видове животни. Надяваме се тази тенденция да продължи, независимо от проблемите, с които се сблъскваме“, подчерта министър Танева.

Свилен Костов е новият зам.-министър на земеделието

Със заповед на премиера Бойко Борисов за заместник-министър на земеделието и храните е назначен Свилен Костов. Той е бакалавър по горс...

Министърът на земеделието и храните посочи, че горнооряховският суджук е най-известният местен продукт в България, защото е първото българско защитено наименование, вписано в Европейския регистър. „Вторият продукт е българското розово масло. Имаме вписани четири български месни продукти с традиционно-специфичен характер. В процедура е „Говежда пастърма“ и още три хранителни продукта“, каза още министър Танева. Тя допълни, че традиционните български храни, включително и пчелният мед, имат основание да бъдат вписани в регистъра. „Тези продукти са приоритизирани при участие в промоционалните европейски програми“, поясни Десислава Танева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика