ТБ Виктория започва да се разплаща с всички клиенти от средата на декември

27825
ТБ Виктория започва да се разплаща с всички клиенти от средата на декември
Снимка: БГНЕС

ТБ Виктория започва да се разплаща с вложителите си, които имат влогове в банката, от 12 декември. От същата дата ще отпаднат и наложените ограничения за извършване на банкова дейност на ТБ Виктория. Това става ясно от официално съобщение на БНБ.

Интересен факт е, че за банката е осигурена достатъчна ликвидност чрез продажба на определени видове продукти на банката - "малък бизнес", "потребителски кредити с ипотека", "ипотечни кредити", "потребителски кредити и кредитни карти". Тези четири портфолиа се купуват от три банки - Токуда, СЖ Експресбанк и ЦКБ, като продажбата им ще осигури с 20 млн. лева повече, отколкото трябват за разплащането с клиентите на ТБ Виктория. Заради сделките БНБ удължава до 22.12.2014 г. включително срока, за който ТБ "Виктория" ЕАД е поставена под специален надзор. 

БНБ: Не е постъпвала ясна оферта за ТБ "Виктория"

В Българската народна банка не е постъпвала оферта с ясни финансови ангажименти за придобиване на Търговска банка "Виктория". "Неза...

Процедурата

Както към датата на поставянето й под специален надзор, така и към настоящия момент, ТБ „Виктория“ ЕАД не разполага с ликвидни активи, които да отговарят на изискванията на БНБ, посочват от Централната банка. От подадените в БНБ финансови и надзорни отчети на ТБ „Виктория“ ЕАД към 30.09.2014 г. може да се направи заключение, че финансовите показатели на банката са в рамките на регулаторните изисквания, но банката не разполага с достатъчно ликвидни средства за изпълнение на задълженията си в деня на тяхната изискуемост. Следва също така да се има предвид, че съгласно чл. 3 от Закона за банковата несъстоятелност квесторите на банката-майка (КТБ), която е с отнет лиценз, не могат да се разпореждат с акциите на ТБ „Виктория” ЕАД.

Банката не може да получи и държавна помощ под формата на ликвидна подкрепа от страна на правителството поради това, че е дъщерно дружество на КТБ като част от групата КТБ, а изискванията за държавна помощ трябва да са изпълнени от групата като цяло. ТБ „Виктория“ ЕАД не можеше да получи ликвидна подкрепа и от КТБ, притежаваща 100% от акциите й, поради ликвидните затруднения на последната, довели до поставянето й под специален надзор от УС на БНБ на 20.06.2014 г.

От БНБ припомнят, че по време на специалния надзор започна кореспонденция с основните акционери на КТБ, продължена с EPIC като упълномощен представител на Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман, „Бромак“ ЕООД и други инвеститори, за да бъде намерено общо решение за групата КТБ. С Решение № 138 от 06.11.2014 г. УС на БНБ отне лиценза на банката-майка „Корпоративна търговска банка” АД поради неплатежоспособност, с което отпадна възможността за търсене на подкрепа от основния акционер на ТБ „Виктория“ ЕАД, както и за други форми на съвместни за двете банки решения.

БНБ: Има повече от един инвеститор с интерес към ТБ Виктория

Не едно, а повече писма с интерес към ТБ Виктория са депозирани в БНБ. Това съобщи самата Централна банка. БНБ обаче отказва да назове ...

Откъде се набират пари, за да се разплаща ТБ Виктория

Според БНБ тръжната процедура за продажба на обособени части от кредитния портфейл на банката остава единствената възможност за набавяне на ликвидност за изпълнение на задълженията на ТБ „Виктория” ЕАД към нейни клиенти.

Според информацията а целите на проведената тръжна процедура кредитният портфейл на ТБ “Виктория“ ЕАД беше разделен на пет групи по видове продукти, като до крайния срок за подаване на оферти - 14.11.2014 г., предложения са подадени от седем банки. След сравнителен анализ на представените оферти, извършен от „Ърнст и Янг България“ ЕООД, като най-добри за ТБ Виктория ЕАД са посочени офертите на Токуда банк за "малък бизнес" и "потребителски кредити с ипотека", на СЖ Експресбанк за "ипотечни кредити" и на ЦКБ за "потребителски кредити и кредитни карти". От БНБ посочват, че за тези портфейли ще започне процедура по продажба, която се очаква да завърши в рамките на три седмици. В резултат може да се очаква осигуряване на ликвидни средства общо в размер на около 180 млн. лева, които ще са достатъчни за пълно изплащане на задълженията по влогове (гарантирани и негарантирани), които са общо в размер на 160 млн. лв. Портфейлът от "големи и средни корпоративни клиенти" да не се продава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика