Тристранката не се разбра за минималната заплата, кабинетът ще предложи да стане 780 лева

3560
Тристранката не се разбра за минималната заплата, кабинетът ще предложи да стане 780 лева
Снимка: iStock/Guliver

Социалните партньори не постигнаха съгласие какъв да е размерът на минималната работна заплата. Така приключи Националният съвет за тристранно сътрудничество, след като по-рано днес депутатите не стигнаха до решение да увеличат минималната работна заплата до 850 лв. и така топката е Министерския съвет.

Представители на служебното правителство, работодатели и синдикати обсъдиха проекта на Постановление на Министерския съвет за определяне размера на минималната работна заплата за страната от 1 януари 2023 г., но не се обединиха около нейния размер. Кабинетът предложи минималното възнаграждение да стане 770 лева. Това засяга около 500 000 българи.

Вицепремиерът по социалните политики и служебен министър н социалната политика Лазар Лазаров посочи, че министерството е готово да ревизира своето предложение и то да стане 780 лева. „Водили сме се от възможността новият размер на минималната работна заплата да изпълни две функции – икономическа и социална“, коментира той. Лазаров обясни, че предвиденото увеличение възлиза на около 8,5% спрямо сегашния размер от 710 лв., утвърден от 1 април 2022 г.

"В рамките на обсъжданията бяха изказани различни съображения, които разкриват че НСТС не постигна консенсус по проекта на постановление", каза министърът след заседанието.

Увеличението покрива инфлацията, установена с индекса на потребителските цени - с определянето на минималната заплата, която министърът ще предложи на Министерския съвет, се постига увеличение с 9,9% спрямо настоящия ѝ размер. "Това е 20-процентно увеличение на годишна база, което изцяло изчиства и компенсира натрупаната до момента инфлация”, смята Лазаров.

Представители на работодателските организации изразиха принципна подкрепа за предложението, но поискаха размерът на минималната заплата да не бъде единен за цялата страна, а обособен по икономически дейности. Председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев заяви, че от организацията препоръчват предвиденият размер да бъде за брутна заплата.

Спешно създаване на работна група, която да се реши как да се приложи европейската директива за адекватните минимални работни заплати в Европейския съюз, поиска Мария Минчева, която е заместник-председател на Българската стопанска камара: "Ако ние не покажем активност по темата, въпросът ще го решат някъде другаде".

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че "опитът за внушения как ръстът на доходите щял да доведе до инфлация", трябва да бъде пресечен. Според него две трети от инфлацията в ЕС, както и в България, се генерира от външни фактори и няма нищо общо с покачването на доходите. Още: КНСБ обяви готовност за национални протестни действия (ВИДЕО)

Според него направеното през тази година ще доведе до частично или изцяло компенсиране на средната инфлация, но не е компенсиран ръстът на цените на т. нар. малка потребителска кошница.

"След март и сега се опитваме да компенсираме доходите на работещите заради инфлацията, която ги изяждаше. Целта ни е да компенсираме доходите поне до размера на инфлацията, така че работещите българи да продължават да купуват и да поддържат ръста на икономиката", каза още той и допълни, че затова минимална работна заплата от поне 850 лв. ще е достатъчен механизъм за компенсиране на "изядените от инфлацията" доходи.

Донев: Не разбирам защо парламентът трябва да приема минималната заплата

Не бих казал, че този бюджет не е социален - напротив, и не разбирам защо Народното събрание трябва да приема размер на минималната раб...

"От няколко седмици България се тресе от различни варианти, механизми, схеми, числа, свързани с минималната заплата. Очакванията на хората са за едно прилично и сериозно увеличени, което да подкрепи техните доходи", допълни Велев той. 

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" също припомни, че от синдиката настояват минималната заплата да стане 850 лв: "Беше отказано с аргумента, че не било нормално минималната заплата да се увеличава два пъти в рамките на една година".

Тя даде като пример Германия, където тази година това възнаграждение се увеличило три пъти, за да се даде шанс на най-нискодоходните групи граждани да се справят с трудностите: "Увеличението на цените на хранителните продукти е драстично и най-нискодоходните групи изразходват голяма част от месечните доходи именно за храна. По никакъв начин не ги компенсирате с това нищожно увеличение, което предлагат", посочи Григорова. 

По думите ѝ ръстът на инфлацията не е породен от ръста на заплатите, а поради съвсем различни причини. КТ „Подкрепа“ настоява минималната заплата задължително да се увеличи над 770 лв., а след това, по график, да стане 50 процента от средната работна заплата за страната. 

"През последните месеци ставаме свидетели на тежка безотговорност от страна на политчексия елит в страната”, категорична е Григорова. По думите й синдикатите са склонни да се съгласят заплатата да стане 780 лв от началото на януари 2023 г., но ако след това последва “бърза промяна в рамките на следващите няколко месеца, така че да стигне поне до 830 лв.”

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика