Тържищата ще затварят ли? Какво става с непродадената стока от пазарите

5098
Тържищата ще затварят ли? Какво става с непродадената стока от пазарите
Снимка: iStock/Guliver

Пропуск в заповедта на здравния министър предизвика напрежение в Пловдив. Оказва се, че в текста на указа, с който Ананиев спира работата на кооперативните пазари и цветните борси, не са отбелязани тържищата. Ето цялата заповед на здравния министър.

Поради тази причина в неделя търговците в Пловдив посрещнаха с гняв заповедта. На тържището в Първенец полиция не допусна камиони със стока, а на продавачите не бе разрешено да стигнат до сергиите си. В късния следобед обаче тържището бе отворено, защото обектът в Първенец се водел "тържище", пише "24 часа".

Оказа се, че търговците в Пловдив са били информирани за това, че се затварят пазарите на Цветница в събота вечерта. Земеделският производител от пловдивското село Брестник Димитър Конзуров коментира пред медията, че нареждането на Ананиев за пазарите е закъсняло. “Заповедта трябваше да бъде дадена още в предишните дни, за да не тръгват търговците да зареждат. Става въпрос за човешки съдби”, каза той.

От заповедта на министъра става ясно, че кооперативните пазари и цветните боси ще работят до сряда включително. Какво ще се случи с непродадената от търговците стока след това?

Премиерът разпореди на земеделския министър Десислава Танева, да намери решение как да се изкупи храната и да отиде за социалните домове и патронажите.

В схемата за доставка са включени социалното министерство, Държавен  фонд “Земеделие” и кметовете по места.

Предложение на Фандъкова: Търговците да не плащат наем за времето на затворените пазари

Заради коронавируса в Япония погледнаха по-сериозно към бездомните

Япония бърза да приюти хиляди бездомни след затварянето на интернет кафенетата в няколко големи града, предаде BBC. Тези кафенета са и...

“Да не остане продукт, който да го е пипал човекът с ръка, да е работил и да остане неплатен. Със Сачева се чувате, с кметовете, един тон, пет тона домати, изкупуваме, даваме на социалните работници да ги раздадат по празниците на хората. Само наше производство”, разпореди още премиерът на Танева при посещението си в Твърдица.

Видео от събитието можете да видите тук.

Как ще стане това?

От въвеждане на извънредното положение в страната на 13 март до момента храните по двете схеми - “Училищен плод” и “Училищно мляко”, не са използвани от децата. Сега ще им бъдат предоставяни поетапно до домовете.

От социалното министерство ще използват Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, по която да се осигурят средства за изкупуването на плодовете и зеленчуците.

Затягат мерките за превенция от коронавирус на пазарите

От днес, със заповед на Изпълнителния директор на Пазари Възраждане ЕАД Драгомир Димитров, се затягат мерките за борба с COVID-19 на те...

Отделно от това с кметовете ще се говори за организиране на доставянето им до домовете за възрастни хора и службите за социален патронаж, които в повечето случаи се управляват от общините, обясняват от социалното министерство.

И двете министерства още в неделя са започнали с организацията

Земеделският министър Десислава Танева се договорила с директора на фонд “Земеделие” Васил Грудев за прилагането на мерките за храни за учениците. Вместо мляко ще се доставят по-трайни млечни продукти - кашкавал и сирене.

Свежата земеделска продукция, разпореди премиерът, да се продаде по големите вериги: “Затова сега по най-бързия начин, вместо да се конфронтирате с веригите, бързо да направят щандове за нашите зеленчуци за свежата продукция. Да може хората по реда, който сме указали в магазинната мрежа, да отидат и да си купуват”, каза премиерът.

Десислава Танева: Две седмици се моля на търговските вериги

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика