"Южен поток" прилича на АЕЦ "Белене", предупреждава Кунева

87694
"Южен поток" прилича на АЕЦ "Белене", предупреждава Кунева
Снимка: БГНЕС

Проектът "Южен поток" е още една крачка на отдалечаване на България от ЕС, страната ни дълбае пропаст между себе си и Европа. Това заяви на пресконференция днес лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева, предаде БТА.

Според Кунева, чрез проекта България не търси и връзка с Русия, защото става въпрос за частни компании, които налагат частен интерес ("Газпром"). България става все по-зависима. В следващите седмици ЕС е на път да подпише стратегическо споразумение за сътрудничество с Украйна на срещата на върха във Вилнюс. Освен че не помага, България дори не коментира тази тема, а се опитва да подчертае, че само и единствено съществува подкрепа на руски интерес. По тази тръба трябва да тече газ, но ще тече зависимост и това е абсолютно неприемливо, подчерта Кунева.

"Това, което правим доказва, че ние не се интересуваме и от външната политика на ЕС, въпреки че вече седем години сме част от съюза", коментира Кунева, цитирана от БГНЕС.

ДБГ излезе с позиция, която съдържа няколко критики и загриженост за "Южен поток". От ДБГ се опасяват, че правителството стартира проект, по който държавата не е получила дерогации, с които да има освобождаване на правилата на "третия енергиен пакет" и по този начин ще бъдем в нарушение на европейското законодателство. Правителството не е гарантирало и спазването на добрите корпоративни практики от компанията, която ще управлява проекта. В същото време няма и дума за гаранциите на държавно предприятие "Булгартрансгаз" и изплащането на дивиденти в полза на бюджета.

"Защо България приема руско финансиране и защо няма обществен достът до договора? Договорена ли е клауза "Доставяш или плащаш!", попита на свой ред Кунева. Според нея това е още една крачка на отдалечаване от ЕС и общия пазар, на който има 500 млн. потребители.

"Пред няколко седмици направихме уникален европейски скандал с мораториума. Оказва се, че няма европейски граждани и компании, които чакат, за да изкупуват българска земя. В същото време българският парламент не даде на своите граждани свободата да продават земята си. Оказа се и че българската земя е притежание на компании, които в по-голямата си част са руски. Този паралел подчертава и зависимостта на българската енергетика от една страна, която е извън ЕС. Никой не е виждал и договора за "Южен поток". Президентът също каза, че не го е виждал. Това от своя страна изглежда като инвестиционно намерение, което твърде много прилича на АЕЦ "Белене", а в такова намерение няма ангажименти за цената и бъдещите намерения в договора", заяви лидерът на ДБГ.

По отношение на интерконектора с Румъния, Кунева заяви, че като комисар е извоювала допълнителни пари, защото България била под чертата. "Сега се оказва, че нашите енергийни експерти ни доказаха, че няма компресорна станция, която да изравнява налягането и връзката между България и Румъния ще предава газ само в едната посока. По този начин ние циментираме руски интереси", категорична е тя.

"Има и голяма тревога дали няма да се стигне до фалит на Българския енергиен холдинг. По отношение на облигациите на Българския енергиен холдинг, той ще натрупа дълг от 1 милиард и 500 милиона евро, който ще се акумулира заради тръбата, но разходът по лихвите на обслужването на дълга няма да бъдат покрити с дивидентите, които ще получим от проекта. Това е сума, която ще мине през нашите сметки", каза в заключение Кунева.

България ще спечели 1.5 млрд лева от "Южен поток"

Приблизително 1.5 млрд лева ще спечели България от "Южен поток" и то само от дивиденти, каза министърът на икономиката и енергетиката Д...

Тази сутрин икономическият и енергиен министър Драгомир Стойнев коментира пред БНР, че дивидентите за България ще започнат да влизат в хазната веднага щом по "Южен поток" потече газ. Само преди два дни обаче Стойнев каза, че дивиденти за страната ни ще има, когато капацитетът на тръбата бъде натоварен на 100%. Това в момента е и съобщението на сайта на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) след срещата между Стойнев, премиера Пламен Орешарски и директора на "Газпром" Алексей Милер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика