Валентин Златев: Няма картел за горивата

2344
Валентин Златев: Няма картел за горивата
Снимка: БГНЕС

Цените на горивата могат да паднат още. Прогнозата е на Българската петролна и газова асоциация. За първи път след началото на протестите шефът й Валентин Златев коментира рязкото поевтиняване на бензина и дизела в последните няколко седмици, цитиран от Нова и "Дарик".

Според Валентин Златев цените на горивото на колонката нямали нищо общо с недоволството на хората. Виновни били международните котировки на суровия петрол. И заради движението им бензинът и дизелът можело да поевтинеят още - с няколко стотинки, но не много. За мерките на държавата за по-ниски цени и прозрачност Златев обясни: Не е ясно дали може да стане реалност идеята за разбивка на касовата бележка, от която да са ясни всички компоненти по формиране на цената.

„Протестите нямат категорично никакво отношение, падането на нефта е логиката, по която цените падат. Това е странно защо преди три месеца, когато вдигахме цените, никой не протестираше”, коментира председателят на БПГА Валентин Златев.

Златев показа числа от преди две седмици, които говорели общо за пазара. По думите му очакването, че цените ще се намалят с 30-40 стотинки за литър е нереално.

71 стотинки от цената на литър бензин е за чистия нефт. 1,09 лева отиват в държавата за акциз и ДДС, което е общо над половината от цената, според данните на асоциацията. Цената на биокомпонента е 3 стотинки. Оттам нататък общо 24 стотинки са разходите за амортизация, персонал, за самите бензиностанции и нефтобазите. Ако се пресметне отстъпката, чистата печалба на веригите, според Златев, е под 1 стотинка за литър.

При дизела цената на суровината е по-висока – 91 стотинки за литър, но данъците са по-ниски – 1,06 лева отива за държавата. 4 стотинки плащат шофьорите за биокомпонент. 27 стотинки за разходите на бензиностанциите и персонала, а чистата печалба - пак под стотинка на литър.

Според Златев, неясно било как всичко това може да е изписано на касова бележка, без да се наруши закона, както иска правителството.

„Технически и аз не знам как ще стане, ако наредбата трябва да се приложи така, че да въвежда нов софтуер – да, това ще оскъпи горивата”, каза Златев.

Зад недоволството за цените петролната асоциация Златев заподозря организация и сива икономика. Иначе, картел на пазара на горива нямало, каза той. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика