Висши служители на ЕЦБ си "гукали" с банки и фондове, преди да променят лихвите

5222
Висши служители на ЕЦБ си "гукали" с банки и фондове, преди да променят лихвите
Снимка: Getty Images

Банковите скандали засягат не само България. Разследване на авторитетния британски вестник Financial Times показа, че висши членове на ЕЦБ са се срещали с представители на търговски и инвестиционни банки, както и на хедж фондове, няколко дни преди Централната банка да вземе решение за лихвените си проценти.

Изпълнителните членове на Управителния съвет, които представляват ядрото на 25-членния съвет на ЕЦБ са се срещали с множество финансови компании през изминалата година, включително BNP Paribas, UBS, BlackRock, Goldman Sachs и мозъчни тръстове като базирания в Брюксел Bruegel.

ЕЦБ похвали Гърция за бързия прогрес, който е постигнала

Шефът на Европейската централна банка Марио Драги похвали Гърция за прогреса и призова Атина да приложи бързо планираните реформи в инт...

Прозрачността на ЕЦБ беше подложена на засилен контрол, след като членът на борда Беноа Кьоре заяви на среща при закрити врати през май, че банката ще подсили (ще увеличи) размера на своята програма за покупки на държавни облигации през летните месеци. Това доведе до рязко понижение на еврото и до ръст на европейските акции на следващия ден, когато тази информация "изтече" в медиите. От тогава насам ЕЦБ преработи правилата за прозрачност, но в неотдавнашно писмо до омбудсмана на Европейския съюз, президент на ЕЦБ Марио Драги заяви, че подобни срещи са "съществена" част от комуникационната политика на банката и предлагат възможност да се споделят и да се обсъждат актуални въпроси.

Кой с кого и кога се е срещал - научете в Expert.bg.

На снимката: Марио Драги

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика