Влошава се събираемостта на данъците през април

16920
Влошава се събираемостта на данъците през април
Снимка: Getty Images

Събираемостта на данъците продължава да се влошава и през април, който традиционно е един от силните за хазната месеци, съобщи "Труд". За първите четири месеца данъчните и митничарите са събрали със 122 млн. лв. повече от данъци и осигуровки в сравнение със същия период на 2013 г. По план през 2014 г. обаче във фиска трябва да влязат 2 млрд. лв. повече по това перо спрямо 2013 г.

Така за първите четири месеца на годината от увеличението са изпълнени едва 6%, а останалите 94% трябва да бъдат постигнати за 8-те месеца до края на годината. Това става ясно от месечния бюлетин за изпълнението на бюджета на финансовото министерство.

Приходите на община Шумен вървят добре

50% от планираните 13 милиона 695 хиляди лева или 6 982 511 лв. вече са постъпили в хазната на община Шумен. Информацията обобщи днес И...

Най-големият проблем продължават да са постъпленията от ДДС. За първите четири месеца те са със 124 млн. лв. по-малко в сравнение с януари - април 2013 г. В същото време за цялата година приходните агенции трябва да съберат от налога с 915 млн. лв. повече от 2013 г.

От финансовото министерство оправдават влошената събираемост с обема на възстановения ДДС на бизнеса, който тази година е с 84 млн. лв. повече. Другата причина за по-ниския резултат през 2014 г. била, че през февруари 2013 г. са събрани 65 млн. лв. стари просрочени задължения, които били с еднократен ефект.

Неизпълнението на данъчните приходи не означава непременно, че ще се стигне до актуализация на бюджета. Финансовото министерство например успя да приключи бюджет 2013 успешно при половин милиард лева “дупка” в данъците.

Дефицитът в хазната в края на април е 865 млн. лв. Най-добре до момента продължава да върви изпълнението на осигуровките и на данъка върху доходите на физическите лица. От социални и здравни вноски за първите четири месеца са постъпили със 136 млн. лв. повече в сравнение с 2013 г. при общо 220 млн. лв. превишение, което трябва да бъде реализирано до края на годината. От данък общ доход са влезли с 50 млн. лв. отгоре при предвидени 300 млн. лв. за цялата година.

Изправят в понеделник Цар Киро и фамилия на съд за укрити данъци

Кирил Рашков, съпругата му Костадинка, синът им Ангел и жена му Гергина ще се изправят в понеделник пред Пловдивския окръжен съд по обв...

Данък печалба върви на нивото от 2013 г., макар че при него трябва да се отчетат отрицателните ефекти от новото облагане на хазарта.

Внесените акцизи до края на април са с 39 млн. лв. повече в сравнение с първите четири месеца на 2013 г., което е около 10% от планираното превишение от 320 млн. лв. за годината. По този показател има влошаване дори спрямо март 2014 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика